Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Concluzii după şedinţa Coaliţiei: Comisie parlamentară de modificare a Constituţiei

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 6 iunie 2019 Etichete: ,

Liderii Coaliției de guvernare s-au întâlnit astăzi pentru a dezbate mai multe subiecte de interes. Unul dintre ele se referă la punerea în aplicare a rezultatului referendumului. În acest sens, s-ar putea înființa o comisie parlamentară  de modificare a Constituţiei.

Declarațiile liderilor Coaliției

„Interzicerea amnistiei si gratierii nu e de natura constitutionala, aceatsa problema va reveni comisiei juridice din cele doua camere. Limitarea dreptului de a emite ordonanţe se refera la guvern, in acest sens vom alege cea mai buna solutie: fie vom face o comisie comună de modificare a Constituţiei, fie comisiile juridice din cele două Camere vor trebui să analizeze soluţiile şi să facă propunerile de modificare a Constituţiei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Un alt subiect dezbătut a fost găsirea unei soluţii pentru evitarea aglomeraţiei din secţiile de vot.

„Am convenit si am propus deja birourilor saptamana viitoare crearea unei comisii de cod electoral care sa elaboreze propunerea care sa solutioneze acesta problema”, a precizat liderul ALDE.

De asemenea, potrivit lui Tăriceanu, s-a discutat despre modificarea OUG 114 şi despre pactul pe justiţie propus de preşedintele României.

„Trebuie sa definim ce inseamna statul de drept, ca avem opinii diferite. Unii cred ca inseamna colaboararea dintre servicii si procuratura. Trebuie să discutam de superimunitatea preşedintelui, o păstram sau nu, o ducem la nivelul la care o au si parlamentarii”, a completat Tăriceanu.

Legat de noul referendum anunţat de preşedinte, Coaliţia refuză ca acesta să se suprapună cu alte alegeri.

„Am stabilit faptul că nu trebuie să suprapunem un referendum peste niciun fel de alegeri, pentru că am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi, în acelaşi timp, dacă luăm în calcul că pentru un vot avem cam două minute, pentru trei voturi, cum a fost şi cu referendumul, durata a fost de şase minute, deci şi acesta a fost un motiv de aglomerare. Sunt convinsă că în cadrul Comisiei de cod electoral se vor găsi soluţii, astfel încât cetăţenii să îşi poată exprima votul”, a declarat Viorica Dăncilă.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW