Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Procurorii militari au clasat dosarul tragediei în care un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 16 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Dosarul deschis în urma prăbușirii elicopterului SMURD în lacul lacul Siutghiol din judeţul Constanţa a fost clasat de procurorii militari.

Acțiunile sau inacțiunile pilotului și copilotului elicopterului s-au soldat cu decesul acestora, a medicului Laura Vizireanu și a asistentei medicale Gabriela Camelia Harton.

Din acest motiv, Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei.

„În cauza nr. 49/P/2014, având ca obiect catastrofa aviatică ce a avut loc  la data de 15.12.2014, pe Lacul Siutghiol, din Stațiunea Mamaia, județul Constanța, prin ordonanța din data de 12.04.2019, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, cu privire la acțiunile/inacțiunile cdor. yyy şi cpt. cdor. yyy, în calitate de membri ai echipajului de zbor al elicopterului tip ….., înmatriculat militar sub nr. …, implicat în evenimentul aviatic, care a avut ca urmare decesul victimelor yyy şi yyy, întrucât a intervenit decesul făptuitorilor”, arată procurorii.

De asemenea, “s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, cu privire la activităţile desfăşurate de operatorii din cadrul Biroului Răspuns Apel Unic de Urgenţă 112 Constanţa vizând preluarea apelurilor de urgenţă şi alertarea structurilor specializate de intervenţie”, conform ordonanței procurorilor.

În ceea ce privește măsurile dispuse pentru căutarea-salvarea victimelor şi activităţile de intervenţie desfăşurate procurorii militari au decis clasarea cauzei „întrucât aceste acţiuni nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul victimelor, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni”.

În plus, “s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, întrucât faptele nu există, nefiind constatate încălcări ale dispoziţiilor legale sub acest aspect”.

Acum patru ani, pe 15 decembrie 2014, un elicopter SMURD în care se aflau patru persoane la bord, s-a prăbușit în lacul Știutgol, județul Constanța. În urma accidentului, toți pasagerii, un pilot, un copilot, un medic și o asistentă, au murit.

Elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, însă, conform MAI, aeronava nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare.

sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW