Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Începe judecata lui Gabriel Oprea în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 2 decembrie 2019 Etichete: , ,

Judecata în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină poate începe, a decis Tribunalul Capitalei. Decizia nu este definitivă. Procurorii DNA îl acuză pe fostul ministru Gabriel Oprea de ucidere din culpă. 

Instanța a stabilit că ancheta a fost realizată legal și, prin urmare, poate începe procesul. Verdictul Tribunalului nu este definitiv, el poate fi contestat la Curtea de Apel București.

Decizia vine după ce, anterior, dosarul s-a plimbat între instanțe, pe motiv de competență. Trimis inițial la Instanța Supremă, a ajuns la Judecătoria Sectorului 1 și, în cele din urmă, la Tribunalul Capitalei. Mai apoi, judecătorii au cerut procurorilor să refacă investigația.

Oprea, acuzat de ucidere din culpă

Accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină a avut loc în 2015. Agentul făcea parte din dispozitivul care îl însoțea pe Gabriel Oprea.

,,La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa.
Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații Oprea Gabriel (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă)”, potrivit DNA.

DNA susține că Oprea a beneficiat, nelegal, de coloană.

,,Începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.

În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, inculpatul Oprea Gabriel a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere”, au mai precizat procurorii. 

Gabriel Oprea a negat acuzațiile.

Foto: Inquam photos/ Gabriel Oprea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW