Sunday, January 5, 2025
Jurnalism corect


LIVE Ședință solemnă în Parlament. Iohannis: E nevoie de sporirea numărului reprezentanților legitimi ai românilor din diaspora/Ciolacu: Societatea românească pare mai fracturată ca oricând

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 2 decembrie 2019 Etichete: , ,

Luni, în Parlament, Camera Deputatilor si Senatul se reunesc într-o ședință solemnă comună pentru celebrarea Zilei Nationale a României.

Update 14.45

Ludovic Orban, premierul României: „Este o reală onoare pentru mine sa vorbesc in fata dvs si a concetatenilor nostri despre importanta istorica, dar si actuala a zilei de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. E ziua in care ne dorim sa uitam vacarmul obisnuit al vietii cotidiene, mai ales al vietii politice. E ziua in care sarbatorim curajul celor care au luptat si s-au sacrificat in marele razboi pentru reintregirea Romaniei dar si in anii dificili ce au urmat pentru a apara aceasta unire”.

Update 14.33

Marcel Ciolacu, președintele Camerei deputaților: Acesta e motivul pentru care Ziua Nationala ar trebui sa fie in primul rand un moment al unitatii. Unitatea e deja in ADN-ul societatii noastre, a fost intotdeauna acolo, trebuie doar sa o regasim. Societatea romaneasca pare mai fracturata ca oricand, grupuri intregi sunt pe cont propriu, ne inchidem ermetic in bulele nostre sociale, ne dam like-uri altora si noua, astfel incat sa fim fericiti ca suntem validati. Din pacate aceasta radicalizare ne-a macinat increderea in noi ca popor. Multi siau pierdut speranta si au ales sa plece peste hotare. Milioane de romani pe care nu putem inca sa-i convingem sa se intoarca acasa.

Avem nevoie urgent de un proiect national in care sa credem. Putem sa invingem aceasta frana mentala de la nivelul societatii doar daca ne dam mana din nou. Romania traverseaza o criza fara nume: criza marilor proiecte. Am avut Marea Unire, Revolutia, tranzitia, aderarea la NATO si UE. Am pierdut multe oportunitati in ultimii ani: ne-am certat si am fost dezbinati. Sa ne unim si sa ne asumam un nou proiect de atra. Va invit sa vorbim intre noi dar sa coboram si in societate. Va rog sa va ganditi ca dincolo de a fi de stanga sau de dreapta suntem mai intai de toate romani si ar trebui sa avem obiective comune ca natiune. Poate e timpul sa si facem istorie, nu doar sa ne strecuram prin istorie. Sunt constient ca ceea ce va cer nu e usor, suntem in mijlocul unei perioade electirale. Va invit sa reaprindem sentimentul pierdut al unitatii. Acesta e sentimentul cu care au murit in suflet eroii de la Marasti, Marasesti si Oituz. Unitatea nu trebuie invocata o data pe an intr-un cadru festiv. Va invit sa incepem acest drum acum, de aici!”

Update 14.27

Teodor Meleșcanu, președintele Senatului: „Mă bucur că putem sărbători astăzi Ziua Națională a României și în Parlament.(…) Acum 101 ani energia mobilizatare a oamenilor politici a acestei tari, aflati la Putere sau in Opozitie, si-a pus amprenta in mod decisiv asupra viitorului democratic al tarii noastre. O contributie deosebita o aduce regalitatea din Romania.”

Update 14.14

Klaus Iohannis, președintele României: „La 30 de ani de la căderea comunismului și recucerirea libertății noastre, celebrăm Ziua Națională cu gândul la generațiile care au făcut posibilă România democratică și europeană de astăzi.(…)

Trecutul nostru este unul al contrastelor. Avem, pe de o parte, momente remarcabile, figuri emblematice, care au jucat un rol fundamental în modernizarea și transformarea României, iar, pe de altă parte, avem o moștenire grea și dureroasă, reprezentată de anii grei ai dictaturii, care au adus cu sine distrugerea democrației și a statului de drept, călcarea în picioare a demnității umane, îngrădirea drepturilor fundamentale, politici criminale, dezinformare, tortură și foarte multă suferință.

(…)Orice atac la adresa demnității umane și a statului de drept, necombătut eficient, poate deschide oricând calea unor abuzuri.

Pericole există și vor exista, însă faptul că avem o societate matură și vigilentă, cetățeni cu un pronunțat simț civic, care își cunosc drepturile și care nu ezită să lupte pentru ele, reprezintă o garanție esențială pentru viitorul democratic al României.

Lăsăm în urmă un an electoral încărcat. Deși ne-am confruntat cu numeroase tensiuni și conflicte, cu instrumentalizarea politică a unor teme sensibile și cu încercări de adâncire a faliilor din societate, marele câștig al acestui an este faptul că românii, prin votul lor, au spus clar și răspicat că vor o Românie pro-europeană, puternic atașată valorilor democrației și ale statului de drept, o țară prosperă, cu sisteme publice performante, cu o justiție independentă, cu o clasă politică aflată în slujba cetățenilor.

Prin alegerile făcute la referendum, la scrutinul european și la cel prezidențial, românii au votat pentru a nu uita cine suntem și încotro vrem să ne îndreptăm. Ce legătură mai puternică cu idealurile istorice pe care le celebrăm în aceste zile decât această reconfirmare fermă a identității noastre naționale!

Grație tuturor acestor răsunătoare victorii ale votului democratic din acest prim an al celui de-al doilea veac de existență a țării noastre, am dovedit, fără putință de tăgadă, că românii, în ciuda împrejurărilor dificile, sunt europeni autentici și împărtășesc și își asumă aceleași valori și repere ca ceilalți cetățeni ai bătrânului nostru continent.

De la tribuna celui mai reprezentativ for al democrației, țin să transmit astăzi un gând bun și acelor români pe care viața și istoria i-au risipit în patru zări, dincolo de granițe, dar care au dovedit, prin participarea uluitoare ca număr și opțiune, că sunt parte integrantă a națiunii noastre.

Diaspora noastră rămâne nu doar cu gândul, dar și cu fapta, puternic ancorată în viața societății românești. Acest devotament față de țară trebuie recunoscut și în mod instituțional – de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanților legitimi ai românilor de peste hotare.

Într-o Europă în care, în unele state, democrația este asaltată de lideri populiști lipsiți de simțul răspunderii, de contestarea primejdioasă a unor valori considerate până ieri inalienabile, de decizii incompatibile cu respectul datorat partenerilor și aliaților, românii au ales, fără echivoc, valorile etice și politice care i-au inspirat și pe vizionarii părinți fondatori ai Uniunii Europene. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de coeziune în jurul marilor proiecte naționale, de unitate, consens, toleranță și solidaritate. Doar așa vom putea construi țara pe care ne-o dorim.

Clasa politică și guvernanții trebuie să-și concentreze eforturile pentru a răspunde nevoilor societății, iar parteneriatul cu cetățenii să fie unul onest și credibil.

România trebuie să devină țara în care cei plecați să-și dorească să revină, iar românii de aici să dispună de toate resursele necesare pentru împlinirea aspirațiilor.

Reformarea marilor sisteme publice, modernizarea administrației publice, întărirea instituțiilor statului și redarea încrederii cetățenilor în acestea, valorificarea energiilor creative ale românilor, protejarea identității naționale, a patrimoniului și a resurselor, asigurarea stabilității economice și dezvoltarea durabilă, promovarea valorilor democratice sunt doar câteva dintre obiectivele pe care trebuie să le ducem la îndeplinire.

Nu va fi ușor, dar am învățat, din trecutul nostru, că orice proiect de anvergură necesită multă muncă, seriozitate și profesionalism. Rezultatele însă sunt remarcabile atunci când românii își doresc și susțin toate aceste cauze nobile.

Mă onorează și mă responsabilizează, în același timp, să fiu parte a proiectului de reconstrucție a României. Sunt încrezător în capacitatea noastră, ca națiune, de a face lucrurile să funcționeze, astfel încât România să fie în consonanță cu valorile și principiile în care credem.

Noi suntem artizanii României viitoare și de acțiunile noastre depind modernizarea și dezvoltarea pe care le așteptăm de atât de mult timp.

Împreună, să facem România normală, țara puternică pe care au visat-o înaintașii, societatea democratică la care au sperat cei care și-au dat viața pentru libertate în urmă cu 30 de ani, o singură țară, prosperă, a tuturor, așa cum și-o doresc tinerii noștri!”.

Update 14:00

Ședința este declarată deschisa de către președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis este prezent în Parlament, alături  de fostul președinte al țării, Emil Constantinescu, Majestatea Sa Principesa Margareta și Patriarhul Daniel.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW