Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Macron îi solicită lui Netanyahu „un armistițiu urgent în Liban”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 octombrie 2024 Etichete: , ,

Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-o discuție telefonică de luni, că este necesar ca ONU să-și asume un rol activ în sudul Libanului pentru a permite revenirea în siguranță a civililor și a solicitat un armistițiu cât mai rapid în această regiune, conform anunțului Palatului Élysée, relatează AFP.

Macron a subliniat importanța ca „ONU să-și joace deplin rolul în sudul Libanului pentru a facilita întoarcerea în siguranță a populației civile de ambele părți ale frontierei dintre Liban și Israel.” De asemenea, liderul francez i-a cerut premierului israelian să protejeze infrastructura, să asigure siguranța civililor și să stabilească un armistițiu cât mai curând posibil.

El a criticat acțiunile armatei israeliene împotriva Forței Interimare a ONU în Liban (FINUL), care a acuzat recent trupele israeliene de „demolarea deliberată” a unui turn de observație în Marwahin și de tragerea „repetată” asupra pozițiilor sale.

Discuțiile au abordat și situația din Fâșia Gaza, Macron sugerând că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, ar putea oferi ocazia pentru noi negocieri pentru un armistițiu, eliberarea ostaticilor și sprijinirea ajutorului umanitar.

Președintele francez și-a exprimat hotărârea de a continua dialogul cu Teheranul în contextul intensificării conflictului dintre Israel și mișcarea Hezbollah, susținută de Iran, în Liban.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW