Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Intenții de destabilizare în R. Moldova: 300 de provocatori ar fi fost instruiți în Rusia pentru a produce haos și violențe în prag de alegeri

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 17 octombrie 2024

Șeful Serviciului de Informații de la Chișinău, Alexandru Mustețea, a anunțat într-un briefing de presă de joi, 17 octombrie, că autoritățile moldovene au dejucat un plan amplu de destabilizare, în care aproximativ 300 de persoane ar fi fost antrenate în Federația Rusă, Bosnia și Serbia pentru a provoca haos și violențe în contextul alegerilor din Republica Moldova. 

Încă din luna iunie, Federația Rusă ar fi găzduit grupuri de cetățeni moldoveni, care au fost instruiți în tehnici de protest și tactici de provocare.

În total, aproximativ 300 de persoane au participat la antrenamente organizate în Federația Rusă, fiind pregătite pentru a contracara acțiunile forțelor de ordine prin tehnici de extragere a armelor, rezistență la intervenții și retragere rapidă.

„Grupurile erau formate din echipe de câte 20 de persoane și au fost instruite în metode sofisticate, inclusiv în tactici de provocare a forțelor de ordine, înfruntarea cordoanelor de securitate și utilizarea de arme non-letale”, a precizat Mustețea.

Mustețea a acuzat că sub paravanul unei organizații non-guvernamentale, Eurasia, condusă de controversatul politician Ilan Șor, un alt grup de tineri a fost trimis la Moscova pentru antrenamente avansate. O parte dintre aceștia au fost ulterior trimiși în Bosnia și Serbia, unde au fost instruiți de instructori Wagner în tabere specializate.

Tinerii participanți la aceste antrenamente ar fi învățat să confecționeze dispozitive explozive, să manevreze drone și să provoace incidente violente, inclusiv incendierea unor articole explozive, în vederea creării unor condiții de haos la protestele anticipate.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW