Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Secretarul și contabila Federației Române de Canotaj, premiați cu câte 162.400 de euro, mai mult decât a primit David Popovici pentru aurul olimpic

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2024

Erhan Cătălin, secretarul general al Federației Române de Canotaj, și Petrescu Roxana, contabilul șef al aceleași instituții, au primit ca premiu câte 162.400 de euro fiecare. Spre comparație, înotătorul David Popovici a primit 140.000 de euro pentru media de aur obținută la Jocurile Olimpice de la Paris. Informația a fost dezvăluită de către fostul ministru al sportului, Eduard Novak.

„ În timp ce lipa lipa (n.r. – referitor la Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport) către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federatia Română De Canotaj…La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de David Popovici. De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă”, a transmis Eduard Novak.

Conform statelor de plată obținute de Europa Liberă, valoarea tuturor premiilor oferite celor 26 de canotori pentru medaliile obținute la Paris – în număr de cinci – a fost cu aproape un milion de lei mai mică decât valoarea tuturor premiilor obținute de cei 14 antrenori.

Cele mai marii premii le-au primit:

  • Antonio Colamonici – antrenorul lotului olimpic – 476.000 de euro
  • Ciprian Atomei, Sorin Băhnarel, Despina Marcus, Rodica Macovei, Cosmin Bogus – antrenori secunzi – câte 309.400 euro fiecare.

Niciunul dintre sportivii medaliați nu a ajuns la aceste sume. Cei mai mulți bani i-au primit Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar și Simona Radiș – câte 252.000 de euro fiecare – pentru medaliile de aur și argint câștigate la Jocurile Olimpice.

Potrivit aceleași surse, în total, Comitetul Olimpic Român a plătit, la propunerea Federației Române de Canotaj, premii în valoare de 8,75 milioane de euro.

Explicația șefului FRC: „S-a implicat impecabil”

Într-un interviu acordat GSP, Valentin Gavril, președintele interimar al Federației Române de Canotaj, a susținut că secretarul general ar merita premierul.

„Dacă era secretar general la ora aceea, aia e! Dumnealui s-a implicat impecabil. A lucrat și în altă parte, acum a fost însărcinat periodic cu postul de secretar general. Suntem o echipă. Și asta e legea! Noi am propus totul la nivelul maxim permis de lege. Mai departe, cine avizează mai sus poate analiza: e mult, e puțin, se mai taie, nu se mai taie, au sau n-au bani! Așa e și la antrenori”, a susținut Valentin Gavril.

În ceea ce o privește pe contabila FRC, oficialul a recunoscut că suma este prea mare.

„Dacă se va considera că e prea mult, să se taie! Nu am făcut nimic în afara legii. Așa, multe lucruri nu mi se par corecte în țara asta. Dar aici nu discutăm despre corect sau incorect, ci despre legal sau ilegal! Nu e rezonabil, într-adevăr, dar știți și dumneavoastră cum sunt plătiți contabilii în viața de zi cu zi. Și contabilii, și în alte domenii. Și, până la urmă, nu ia contabila banii ăștia în fiecare an”, a declarat Valentin Gavril.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW