Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Crește salariul minim net de la 2.363 lei la 2.620 lei. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2024 Etichete: , ,

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că în cadrul ședinței Comitetului Național Tripartit s-a stabilit majorarea salariului minim brut pe economie la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie 2025. Totodată, s-a convenit asupra păstrării facilității fiscale privind scutirea de taxe pentru cei 300 de lei din salariul minim. Prin urmare, salariul minim net va ajunge de la 2.363 de lei la 2.620 de lei.

„Am stabilit, azi, în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 şi 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%)”, a scris premierul într-o postare pe Facebook.

Conform unui comunicat oficial al Guvernului, Marcel Ciolacu și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au prezentat partenerilor sociali o serie de analize care justifică majorarea salariului minim garantat în plată de la anul.

„Apreciez din nou seriozitatea şi responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariaţii din România”, a subliniat Ciolacu.

„În urma analizelor și discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, s-a agreat creșterea salariului minim de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar, precum și menținerea scutirii de la plata impozitului și contribuțiilor sociale pentru suma de 300 de lei”, a transmis Guvernul.

De asemenea, s-a ajuns la un consens între Guvern și partenerii sociali privind necesitatea reducerii taxelor pe muncă pentru veniturile mici și medii.

„Suntem preocupați constant de creșterea puterii de cumpărare și protejarea cetățenilor români, în special a celor cu venituri reduse. Am considerat esențial să ne consultăm cu sindicatele și patronatele pentru a stabili împreună majorarea salariului minim de la începutul anului 2025, asigurând astfel predictibilitate atât pentru angajați, cât și pentru angajatori”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social a avut loc miercuri, la Palatul Victoria.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW