Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei lămurește situația dreptului de proprietate asupra părții supraterane a Planșeului Unirii

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 octombrie 2024

Municipiul București deține dreptul de proprietate asupra terenului din Parcul Unirii și a părții supraterane a Planșeului Unirii, conform hotărârii Consiliului General nr. 186/2008, au transmis luni reprezentanții Primăriei Capitalei. 

Disputa privind Planșeul Unirii ia amploare. După ce Primăria Capitalei a refuzat să îi emită autorizație, în condițiile în care nu a prezentat nici măcar unul dintre cele 20 de avize necesare, Primăria Sectorului 4, prin firma Construcții Ebașu, a început noaptea trecută primele lucrări în cadrul proiectului de consolidare. Tertipul găsit a fost o autorizație emisă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Primarul general, Nicușor Dan, susține că aceste documentul a fost emis ilegal, iar muncitorii nu aveau niciun drept să lucreze pe un teren care aparține în acte Municipiului București și gestionat de Primăria generală. Mai mult, prin Poliția Locală, edilul a încercat să demonteze organizarea de șantier, însă polițiștii locali au fost împiedicați să facă acest lucru de către mai multe persoane trimise de Daniel Băluță. Acesta din urmă susține că terenul nu ar aparține Primăriei generale.

Pentru a lămuri această situație, Primăria Capitalei a emis un punct de vedere în care explică că terenul aparține Municipiului București, iar confuzia ar fi apărut din cauza faptului că a fost intabulat greșit de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În realitate, spune Nicușor Dan, „Apele Române”, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, deține doar ce se află în subteran, adică cursul râului Dâmbovița.

Precizările Primăriei Capitalei:

– aceste terenuri sunt proprietatea Municipiului București, potrivit Hotărârii de Consiliu General nr. 186/2008.
– Ministerul Mediului prin Apele Române a făcut o solicitare de intabulare a albiei râului din subteranul proprietăților menționate mai sus. Dintr-o eroare materială, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară(OCPI) a intabulat ca proprietar Apele Române (instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului) și al suprateranului Planșeului Unirii.
– Precizăm că Hotărârea de Consiliu prevalează asupra cărții funciare emisă cu erori.
– În plus, Primarul General a solicitat deja OCPI să facă toate corecțiile necesare.
– Orice intervenție asupra terenului Municipalității se poate face doar cu acordul proprietarului.
– Schimbarea actelor de proprietate în acest mod este ilegală. Vom face toate demersurile pentru reintrarea în legalitate.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW