Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Meta a înlăturat rețele de conturi false în Moldova care promovau mesaje anti-europene către vorbitorii de rusă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 12 octombrie 2024 Etichete: , ,

Meta Platforms a anunțat vineri că a eliminat o rețea de conturi false care viza vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova, promovând partide pro-ruse înaintea alegerilor din 20 octombrie. Rețeaua încălca politica Meta privind comportamentul neautentic coordonat, potrivit Reuters.

Între timp, autoritățile moldovene au blocat zeci de canale Telegram și chatbot-uri implicate într-o campanie de influențare a votului pentru referendumul pe tema aderării la UE, organizat simultan cu alegerile prezidențiale. Campania promitea bani alegătorilor care ar vota împotriva aderării.

Meta a indicat că rețeaua de conturi false critica liderii pro-europeni, precum Maia Sandu, și relațiile strânse cu România, susținând în același timp partidele pro-ruse. În total, au fost eliminate 7 conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi de Instagram, care aveau o audiență de aproximativ 335.000 de urmăritori pe Instagram și 4.200 pe Facebook.

În același context, Inspectoratul Național de Investigații din Chișinău a blocat mai multe canale care ofereau plăți ilegale alegătorilor. Anchetatorii urmăresc legături cu susținătorii lui Ilan Șor, om de afaceri fugar și politician controversat, acuzat de încercări de influențare a procesului electoral și condamnat în absență la 15 ani de închisoare pentru implicare într-o fraudă bancară majoră în 2014.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW