Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Moscova, deranjată de vizita lui Ciolacu la Chişinău. Reacția premierului: „Autorităţile ruse încearcă cu disperare prin propagarea unor ştiri false să schimbe traseul european al R. Moldova”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 octombrie 2024 Etichete: , , ,

În cadrul unui briefing de presă susținut miercuri, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a dedicat o parte semnificativă a discursului său situației din Republica Moldova, reiterând criticile obișnuite la adresa guvernului pro-european de la Chișinău. Această intervenție a avut loc în contextul apropierii alegerilor prezidențiale din 20 octombrie. În timpul comentariilor sale, Zaharova a făcut și aluzii ironice la recenta vizită a premierului Marcel Ciolacu la Chișinău, acuzând România de intenții expansioniste în ceea ce privește Republica Moldova.

Zaharova a mai anunțat că România a fost notificată cu privire la închiderea Consulatului de la Rostov pe Don, care va înceta să funcționeze începând cu 14 octombrie, o decizie luată anterior de Moscova la sfârșitul anului trecut.

Ca răspuns, Guvernul României a reafirmat că susține ferm drumul european al Republicii Moldova, subliniind că propaganda agresivă promovată de Rusia nu va modifica această poziție. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a acuzat Rusia că încearcă, prin dezinformare, să devieze Moldova de pe traiectoria sa europeană, încurajând liderii moldoveni să reziste acestor presiuni și să nu se lase intimidați.

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru „opţiunea europeană”. La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român M. Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii „să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE”. Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei” – a spus Maria Zaharova.

Ea l-a citat pe Ciolacu care ar fi spus că Rusia „va duce ţara în izolare şi sărăcie” şi a comentat ironic: „Vedem cât de „prosperă” este Uniunea Europeană”.

Apoi a continuat: „Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale”, a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Este evident că tacticile de promovare a „ameninţării ruse” inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul „curs european” al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”, a conchis Maria Zaharova în finalul comentariului său despre situaţia din Republica Moldova.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a reacționat în urma afirmațiilor făcute de Zaharova

”Autorităţile ruse încearcă cu disperare prin propagarea unor ştiri false să schimbe traseul european al Republicii Moldova. Îi încurajez pe toţi liderii de la Chişinău să nu se lase intimidaţi de astfel de acţiuni. România este umăr la umăr cu Republica Moldova în îndeplinirea visului european”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW