Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Fostul ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu, achitat de ÎCCJ în dosarul mitei de 800.000 de euro

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2024

Fostul ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi primit aproape 800.000 de euro mită de la oameni de afaceri pentru numirea unor manageri de spital şi derularea unor contracte din bani publici, relatează Agerpres. Decizia instanţei nu este definitivă.

Potrivit deciziei instanţei, Nicolae Bănicioiu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, pe motiv că fapta nu există.

De asemenea, în cazul infracţiunii de trafic de influenţă, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Bănicioiu, ca urmare de prescrierii faptei.

Judecătorii au decis confiscarea de la fostul ministru a sumelor de 895.127 lei (dividende aferente anului 2013, primite de la SC Hemos Med SRL) şi 396.994 lei (dividende primite de la SC Disan Ortomed SRL). Aceşti bani ar fi fost încasaţi de Bănicioiu în schimbul traficării influenţei, în intervalul 26 februarie 2014 – 27 octombrie 2014. În acelaşi dosar, a fost achitată şi o complice a fostului ministru, Cătălina Alexandra Furtună.

Mită de 800.000 de euro

Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată în decembrie 2021. În calitate de ministru al tineretului în guvernul Ponta, el ar fi promis că va interveni la ministrul sănătății de atunci, pentru a numi în posturi de conducere ale unor spitale (este vorba de IOB, Fundeni, Ana Aslan, Balș și Floreasca) anumiți manageri agreați de doi oameni de afaceri. Bănicioiu ar fi primit, atunci, 1.2 milioane de lei.

Ulterior, potrivit procurorilor, când a devenit ministrul sănătății Bănicioiu ar fi mai primit o mită în valoare de 2.6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW