Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Geoană recunoaște că a fost la Moscova în 2009: „A fost o vizită exploratorie”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2024

Candidatul independent la președinție Mircea Geoană a recunoscut joi că, în anul 2009, a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu consilierul pentru securitate națională al președintelui rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev.

Întrebat într-un interviu la Digi 24 despre motivul acelei vizite, pe care a ținut-o secretă timp de mai mulți ani, Geoană a insistat că a fost o vizită menită să deschidă relațiile cu Federația Rusă, în condițiile în care candida la președinție.

„2009, anul de grație 2009. În 2008, Putin vine la summit-ul NATO la București, primit de Băsescu și de toți liderii NATO. Rusia este în relație cu NATO, partener strategic în 2009. În 2007 cred că a început această relație. Parteneri strategic. Vine Medvedev, noul președinte la început de 2009. Da, a făcut rocadă. Deci, 2009 este primul an de mandat al lui Medvedev, o figură mai deschisă către Occident, chiar decât Putin, în condițiile în care tot Occidentul era în relație. Merkel a trădat interesele Germaniei, vorbind cu Putin și cu Rusia? Occidentul, americanii au o problemă cu Rusia în 2008 și 2009? Avem astăzi o problemă cu Rusia. Deci această încercare de a translata o vizită normală, exploratorie al unui potențial viitor președinte la un vecin important, cu care Occidentul avea o relație constructivă și de parteneriat vi se pare o problemă? De ce este o problemă? M-am dus cum se duce orice om care vrea să conducă o țară, se duce într-o vizită exploratorie. Se vede cu adjunctul, consilierul de securitate națională al lui Medvedev și discută despre lucruri legate de relația bilaterală pentru a fi sigur că această relație se poate dezvolta în condiții normale pentru 2008,” a declarat Mircea Geoană.  Geoană a declarat că și-a plătit singur vizita și că a mers cu un avion de linie. „Eu și campania mea. Am mers cu avion de linie, m-am întâlnit, am vorbit cu ministrul de Externe, așa se face. Așa se face jocul ăsta. Vin după 5 ani la NATO, vin după după cea mai importantă poziție a unui român și a unui est-european la NATO și veniți cu bazaconii din 2009, când Rusia era partener strategic cu Europa, că cineva se duce să vorbească în mod normal cu acești oameni. Acest om, Mircea Geoană, a fost ca ministrul de externe, cel care a făcut comisia pentru recuperarea tezaurului de la Moscova. Ce s-a întâmplat în 2009 este un lucru normal. A fost o vizită la Moscova, una singură, exact documentată și vorbită cu ministrul de externe. Nu este nimic de ascuns. Statul român este suficient de vigilent să știe ce îi fac demnitarii săi de rang înalt. Eu am fost diplomat, ambasador și ministru de externe. Eu știu cum se joacă jocul și sunt lucruri care se fac publice și lucruri carenu se fac publice,” a precizat Geoană.

Geoană spune că și-a plătit singur biletul. Ambasada SUA spunea că a fost cu avionul lui Vântu

Geoană a ținut să precizeze că s-a deplasat la Moscova cu o cursă de linie, iar nu cu avionul lui Sorin Ovidiu Vântu, așa cum se spunea într-o telegramă întocmită de Ambasada SUA la București, publicată în 2011 de Wikileaks.

„Eu și campania mea. Am mers cu avion de linie, m-am întâlnit, am vorbit cu ministrul de Externe, așa se face. Așa se face jocul ăsta. Vin după 5 ani la NATO, vin după după cea mai importantă poziție a unui român și a unui est-european la NATO și veniți cu bazaconii din 2009, când Rusia era partener strategic cu Europa, că cineva se duce să vorbească în mod normal cu acești oameni. Acest om, Mircea Geoană, a fost ca ministrul de externe, cel care a făcut comisia pentru recuperarea tezaurului de la Moscova. Ce s-a întâmplat în 2009 este un lucru normal. A fost o vizită la Moscova, una singură, exact documentată și vorbită cu ministrul de externe”, a declarat Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI: Fake news grosolan propagat de Mircea Geoană la adresa jurnalistului Attila Biro: „Face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW