Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Analist politic: Urmează o răfuială între liderii PSD. Forma pe care Dragnea a dat-o partidului se întoarce împotriva social-democraților

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 25 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Partidul Social Democrat se află într-o criză gravă, care a început încă din momentul în care fostul lider al partidului, Liviu Dragnea, a preluat conducerea în formațiune și a înlăturat încet, încet toți competitorii, a declarat pentru mainnews.ro analistul politic Cristian Pârvulescu.

„(…)Acesta este și motivul pentru care o persoană fără profil politic precum Viorica Dăncilă a ajuns să fie propusă premier și șefă de partid.

În momentul de față problema PSD-ului este una vitală pentru că urmează alegerile locale, votul a fost în majoritatea localităților zdrobitor, în 78% din secțiile de vot Klaus Iohannis a câștigat ceea ce este foarte problematic pentru primarii PSD care și-au dorit să câștige alegerile pentru că, chiar și fără schimbarea sistemului electoral, candidații uniți ai opoziției ar putea să le facă surprize”, a declarata Pîrvulescu.

Încep luptele între liderii PSD

Politologul susține că din moment ce Viorica Dăncilă nu mai poate asigura niciun profil electoral PSD-ului, vor începe luptele interne în partid.

„Pentru PSD este vital să găsească o soluție rapidă, Viorica Dăncilă nu mai poate asigura nicio parte electorală sau un profil electoral pentru partid și atunci încep luptele interne. Așa s-a întâmplat mereu la PSD, mai devreme sau mai târziu, a fost în 2005, în 2010, 2015, acum se poate întâmpla mai repede pentru că situația este cea mai rea, în sensul că votul obținut de PSD este cel mai slab din istoria României, de la 85% în 1990, la 33% în 2019, este o cădere groaznică și este poate doar începutul.

Ceea ce urmează este în primul rând o răfuială între lideri, în cazul în care reușesc să ajungă la o convergență, dacă ai ajuns la convergență va fi un singur lider, dar e greu de crezut că se va putea, sau va fi un triumvirat de criză, întotdeauna triumviratele sunt soluții de criză, urmând ca prioritate absolută să o reprezinte alegerile locale și oprirea prăbușirii. Iar oprirea prăbușirii ar însemna că dacă PSD ar putea să obțină din cei 55% de primari pe care îi are acum 30% ar fi un rezultat bun pe baza căruia ar putea construi pe viitor”, a mai spus analistul politic.

Pîrvulescu: Forma pe care a dat-o Dragnea partidului se întoarce împotriva României

Analistul politic susține că PSD-ul nu poate în niciun fel să impună în acest moment o ideologie, deși are nevoie, fiindcă problemele sunt de natură organizatorice și forma pe care Dragnea a dat-o partidului se întoarce împotriva partidului.

„Ce îi lipsește partidului și ceea ce nu poate în niciun fel partidul să impună acum este o ideologie, o viziune.  Problemele sunt de natură organizatorice și forma pe care Liviu Dragnea din 2008 a dat-o partidului se întoarce împotriva formațiunii, dar s-a întors și împotriva României pentru că din cele 3400 de localități din România, 2000 sunt într-un deficit cronic și, în general, sunt localități susținute de PSD”, a mai precizat acesta,

„Gabriel Opea are în mare măsură profilul Vioricăi Dăncilă”

Întrebat despre situația din CEx, unde Viorica Dăncilă a decis să îl numească pe fostul ministru de Interne, Gabriel Opea în funcția de vicepreședintele al Comitetului Executiv, cu drept de vot, Cristian Pîrvulescu a declarat că este o încercare de a echilibra situația în care Comitetul i se întoarce împotriva liderului social-democrat.

„Este o încercare de a echilibra puțin situația în condițiile în care Comitetul i se întoarce împotrivă, o încercare de a folosi un perdant, un exclus din viața politică care încearcă să intre pe ușa din dos a partidului de a-și obține o voce care să se opună. Sunt curios în ce măsură a reușit Gabriel Oprea acest lucru având în vedere calitățile politice inexistente. Și Oprea are în mare măsură profilul Vioricăi Dăncilă”, a încheiat Pîrvulescu.

Sursa: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW