Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Giorgia Meloni convoacă o reuniune a liderilor G7 pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. Statele lumii, îngrijorate de o posibilă escaladare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 octombrie 2024 Etichete: , , , ,

Premierul italian Giorgia Meloni, care conduce președinția G7, a organizat miercuri după-amiază o întâlnire virtuală cu liderii țărilor membre ale Grupului celor Șapte, având ca temă principală situația din Orientul Mijlociu, conform AFP.

”În faţa agravării situaţiei în Orientul Mijlociu”, Meloni a anunţat că a ”convocat în această (miercuri) după-amiaza o reuniune la nivel de lideri” a G7, a anunţat şefa Guvernului italian în cadrul ueni şedinţe a Consiliului de Miniştri, anunţă o sursă guvernamentală.

G7 reunește cele mai dezvoltate șapte națiuni din Occident.

Mai multe state, împreună cu Uniunea Europeană (UE), au condamnat atacul iranian asupra Israelului, care a avut loc marți. În acest context, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri pentru a analiza escaladarea conflictelor din Orientul Mijlociu, conform unei declarații din partea președinției elvețiene a Consiliului.

”Am programat o reuniune” miercuri, la ora locală 10.00 (17.00, ora României), a anunţat preşedinţia eleveţiană a Consiliului de Securitate al ONU.

Președintele american Joe Biden a reiterat că Statele Unite „susțin cu fermitate” Israelul, care a fost ținta unui atac iranian marți. Biden a caracterizat acest atac drept „respins” și a considerat că a fost „ineficient”.

”Statele Unite susţin deplin, deplin, deplin Israelul”, a declarat presei Joe Biden la începutul unei reuniuni la Casa Albă consacrată gestionării pagubelor cauzate de uraganul Helene, soldat cu 155 de morţi.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a condamnat miercuri „în cei mai puternici termeni” atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, conform unui comunicat oficial. Ea a subliniat că astfel de acțiuni pun în pericol stabilitatea regională și amplifică tensiunile într-o situație deja extrem de volatilă. De asemenea, a făcut apel la toate părțile implicate să protejeze civilii nevinovați.

Uniunea Europeană continuă să solicite un armistițiu la granița dintre Israel și Liban, precum și în Fâșia Gaza, și eliberarea ostaticilor reținuți de aproape un an, a adăugat von der Leyen. La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a condamnat atacul Iranului, declarând că „ciclul periculos de atacuri și represalii riscă să devină incontrolabil” și că este necesar un armistițiu imediat în întreaga regiune.

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că atacul Iranului asupra Israelului ar putea „da foc” întregului Orient Mijlociu și a condamnat „cu cea mai mare fermitate” lansarea a aproximativ 200 de rachete pe teritoriul israelian. Scholz a cerut lui Hezbollah și Iranului să își înceteze imediat atacurile asupra Israelului.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a condamnat, de asemenea, noile atacuri iraniene și a cerut ca Hezbollahul să înceteze acțiunile teroriste împotriva Israelului. El a reiterat angajamentul Franței față de securitatea Israelului și a îndemnat toți actorii implicați în criza din Orientul Mijlociu să dea dovadă de „cea mai mare reținere”.

Macron a anunțat că Franța va organiza în curând o Conferință de susținere a poporului libanez și a instituțiilor sale, fără a oferi detalii suplimentare. Premierul britanic Keir Starmer a condamnat, de asemenea, atacul Iranului și a reafirmat angajamentul Regatului Unit pentru securitatea Israelului.

În final, premierul spaniol Pedro Sanchez a cerut încetarea „spiralei violenței” în regiune, iar șeful diplomației spaniole, José Manuel Albares, a lansat un apel către toate părțile implicate, inclusiv Israel, să manifeste reținere și responsabilitate.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW