Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Coordonatorul campaniei lui Mircea Geoană, partener de afaceri cu un propagandist admirator al lui Putin

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 octombrie 2024

Fostul primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu, coordonator al campaniei lui Mircea Geoană pentru alegerile prezidențiale, este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație de presă internațională, din care face parte și Context.ro.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, arată sursa citată, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului. Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Federația Rusă.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Potrivit sursei citate, cu aproape un deceniu înainte de a intra în afaceri cu Mănescu, Kozlov era ocupat să posteze propagandă în estul Ucrainei. Și-a creat un alias online pe care l-a botezat Krepchinsky, cu ajutorul căruia a încercat să recruteze activiști ucraineni pentru Rusia. Le oferea bani în schimbul colectării de informații personale despre alți cetățeni ucraineni. A devenit interesant pentru presa rusă pentru că ar fi ajutat persoane să fugă din Ucraina în Rusia. Susține că cei pe care i-a ajutat au fost atacați de așa-numiții „naziști”.

Kozlov a fost de 10 ori în Crimeea 

Într-una dintre fotografii, arată sursa citată, Krepchinskiy apare alături de Oleg Efimov, un veteran al unității ruse Omon-Berkut, care a participat la anexarea Crimeei în 2014. Registrele de zbor obținute de reporteri confirmă, de asemenea, că Kozlov a mers în Crimeea de mai mult de 10 ori între 2015 și 2020.

Screenshot 2024 09 25 112454

În octombrie 2016, a apărut online o înregistrare video de 40 de minute în care Kozlov acorda un interviu, sub numele Krepchinskiy, postului de radio de stat rus Vesti FM. În interviu, el își amintește că a vizitat de mai multe ori regiunea Donbas din estul Ucrainei, devastată de război.

Geoană se spală pe mâini

Contactat de către jurnaliști, Mircea Geoană a susținut că și-a început campania electorală abia luna trecută. Cât despre Rareș Mănescu, candidatul la președinție a spus că nu a fost șeful său de campanie.

„Nu a fost niciodată șeful meu de campanie. (…) Nu am avut și nici nu am informații despre afacerile domnului Rareș Mănescu”, a adăugat Geoană.

În anul 2004, atunci în ocupa funcția de ministru al afacerilor externe, Geoană a fost decorat cu medalia aniversara „Sankt Petersburg – 300 de ani” la sediul Ambasadei Rusei la București.

Sursa foto: Inquam Photos / Marian Calestru

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW