Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


O banală ploaie de toamnă, prezentată drept ciclon de către autorități. Climatologul Lucian Sfîcă: „Ashley e o găselniță pur românească”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2024

În ciuda prognozelor alarmiste transmise de către autorități, „ciclonul Ashley” nu s-a dovedit a fi o balană ploaie de toamnă.

Într-o analiză publicată duminică, climatologul Lucian Sfîcă, profesor la Facultatea de Geografie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a explicat că fenomenul meteo nu este un ciclon, conform literaturii de specialitate, ci doar o clasică situație pluviogenetică de vară. Potrivit specialistului, numele „Ashley” a fost dat de Serviciul Meteorologic Italian, pentru un potențial ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.

„Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic. În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți. Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică. (…) Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră – asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) – în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice. Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni”, a explicat Lucian Sfîcă.

RO-Alert pentru o banală ploaie

Locuitorii din București și județul Ilfov au fost informați prin intermediul unui mesaj RO-Alert că, duminică, începând cu ora 15, „sunt prognozate fenomene meteo extreme, repetitive, inclusiv pe timpul nopții”.

În Capitală, nu s-au înregistrat probleme deosebite. Doar liniile tramvaielor 1, 10 şi 11 au fost blocate în zona Podului Grozăveși, iar o stradă din Sectorul 3, acolo unde recent a fost construit un bloc, a fost inundată după ce canalizarea nu a făcut față.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW