Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Protest al pensionarilor CFR la Ministerul Muncii: Tăieri de pensii de până la 50%

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 26 septembrie 2024

Pensionarii CFR protestează joi, în fața Ministerului Muncii, într-o acțiune organizată de Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, ca urmare a nemulțumirilor legate de noua lege a pensiilor.

Protestul de la Ministerul Muncii reunește salariați și pensionari din organizații precum FSTFR, Federația Mecanicilor de Locomotivă și Uniunea Sindicatelor Spitalelor CFR, dar și din alte structuri ce reprezintă mineri, energeticieni și cadre militare în rezervă din județele Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea.

Potrivit unui comunicat al Confederației Sindicale Meridian, actuala lege a pensiilor aduce beneficii evidente pentru pensionarii care au muncit în condiții normale, cu perioade lungi de contribuție. Totuși, aceasta dezavantajează persoanele care au lucrat în grupe de muncă, cei cu dizabilități și pensionarii cu pensii mici, care, după recalculare, au primit pensii și mai mici, afectând indexarea acestora pe termen lung. Noua lege elimină grupele de muncă pentru condiții speciale, neacordând puncte de stabilitate celor care au contribuit suplimentar, ci doar celor din condiții normale de muncă.

„Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei dintr-o pensie. Cam 40%, 50% chiar, la unii.”, a declarat Constantin Crețan, președintele federației Naționale a Muncii.

Rodrigo Maxim, liderul Sindicatului CFR, a subliniat nemulțumirile pensionarilor care au venit la protest și a menționat că sunt așteptați la negocieri.

„Suntem chemați la negocieri. Vreau să anunț pe această cale că dacă nu rezolvăm și nu ne facem înțeleși , atunci vom continua cu un miting de protest de peste zeci de mii în fața Guvernului pe 25 octombrie.”, a transmis acesta.

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW