Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Captură record de cocaină în Portul Constanța. Drogurile, ascunse în 15 tone de pulpă de fructe congelată FOTO&VIDEO

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 24 septembrie 2024 Etichete: , ,

Autoritățile române au găsit în sfârșit droguri în Portul Constanța. Doi inculpați, cu vârste de 33 și 36 de ani, au fost reținuți marți, 24 septembrie, de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru trafic internațional de droguri de mare risc, după ce ar fi adus în țară cocaină din America de Sud disimulată în pulpă de fructe congelată. Conform procurorilor, destinația finală era Olanda.

Anchetatorii au intrat pe fir miercuri, 18 septembrie, când încărcătura a fost descărcată într-un terminal din Portul Constanța, și au urmărit marfa până luni, 23 septembrie, când urma să iasă din țară pe la vama Nădlac, se arată într-un comunicat de presă transmis de DIICOT.

„Din materialul probator administrat a rezultat că în ziua de 18 septembrie 2024, în cadrul unei operațiuni de import din Ecuador, efectuată de o societate comercială din România, un container conținând, conform documentelor, butoaie și cutii cu pulpă de fructe a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța (…)

Pe parcursul cercetărilor au fost identificați doi cetățeni români, inculpați în dosarul penal, implicați în activitatea infracțională.

Astfel, la data de 18 septembrie, după realizarea formalităților vamale, containerul a fost preluat și transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost mutate într-un autocamion frigorific. Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim care conținea circa 16 tone de produs încărcat în 75 de butoaie din material plastic, fiecare având o cantitate netă de circa 200 kilograme.

Precizăm că transportul avea ca destinație finală Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie 2024. În cursul zilei de ieri, cu sprijinul Poliției de Frontieră, autocamionul a fost oprit la Punctul de trecere Nădlac 1, iar în urma controlului a fost descoperită cocaină în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe”, a transmis DIICOT.

DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța a colaborat cu Biroul de Combatere a Traficului de Droguri, polițiștii D.C.C.O. Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Constanța-S.C.C.O. Porturi Maritime și D.O.S pentru strângerea probelor necesare în cauză.

„Ulterior capturării drogurilor s-a intervenit pentru prinderea inculpaților și pentru punerea în executare a mai multor mandate de percheziție domiciliară, inclusiv în municipiul Aiud, unde aceștia au amenajat un depozit pentru a plasa o parte din marfa transportată, respectiv 4 butoaie din material plastic și 88 de cutii ce conțineau aproximativ 880 kilograme fructe congelate”, a mai transmis sursa citată.

Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunerea de arestare preventivă.

Niciun gram de droguri nu a fost confiscat în Portul Constanța în aproape doi ani

Nicio captură de droguri nu a avut loc în Portul Constanța din 2022 până în octombrie 2023, și asta doar în ultimii ani, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General de Poliție pentru G4Media. Prin comparație, în Portul Rotterdam au fost confiscate 70 de tone de cocaină doar în anul 2021.

În anul 2000, vameșii din Portul Constanța nu au depistat niciun transport de droguri, iar în 2001 au fost confiscate 8,6 tone de hașiș.

Timp de 8 ani de zile după aceea autoritățile nu au mai depistat niciun gram de drog în port, până în 2009 când au fost confiscate 1,4 tone de cocaină.

Ulterior, vameșii au mai găsit droguri din 2 în 2 ani și doar câteva kilograme: în 2011 – 160 kg de cocaină, în 2013 – 30 kg de cocaină, în 2015 – 2 tone de sare de sodiu a acidului MDP2P glicidic (pre-precursor de droguri de mare risc). În 2016 au mai fost depistate patru transporturi în cantitate totală de aproximativ 2,3 tone de cocaină.

Timp de trei ani nu au mai fost depistate droguri, iar din 2019 au urmat 3 ani în care polițiștii au confiscat: 1,7 tone de cocaină, 1 tonă de captagon și 1,4 tone de hașiș (2020) și 1,5 tone de cocaină (2021).

VEZI ȘI: Experiment al liderului Sindicatului Europol: A introdus „droguri” în Portul Constanța

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW