Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Comisia de Etică a SNSPA a analizat acuzațiile de abuz sexual aduse lui Marius Pieleanu

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 septembrie 2024

Membrii Comisiei de Etică a SNSPA au discutat pentru prima dată acuzațiile de agresiune sexuală aduse profesorului Marius Pieleanu, relatează Televiziune Română.

După o oră şi jumătate de discuţii şi analize membrii Comisiei de Etică din cadrul SNSPA nu au ajuns la o concluzie. Potrivit sursei citate, pe numele lui Pieleanu s-ar fi depus şase reclamaţii, care au ajuns în atenţia Comisiei de Etică. Studentele reclamă atingeri, atitudini misogine şi jigniri. Sociologul spune că nu a fost informat nici de conţinutul plângerilor, nici de şedinţa comisiei.

„Nu m-a anunţat nimeni absolut nimic, nu ştiu absolut nimic. O să aflaţi punctul meu de vedere în condiţiile în care comisia mă va informa despre conţinutul sesizărilor, dacă ele există, este firesc să fie aşa”, a declarat Pieleanu.

Marius Pieleanu, acuzat de agresiune sexuală

Publicația Media Quality a dat publicității mărturiile a mai multor femei, printre care și foste studente, potrivit cărora patronul Avangarde, un institut de sondare a opinie publice apropiat PSD, le-ar fi agresat sexual.

„Mă suna seara pe mobil. Numărul îl avea cel mai probabil de la secretariatul facultății, știu că aveam telefon mobil de foarte puțin timp la momentul acela. Și m-am trezit că mă sună să mă invite în oraș. L-am refuzat de vreo patru ori, cu diverse motive: că sunt cu prietenul meu, că nu se poate acum… Și de cele mai multe ori mi se părea că era beat. De fiecare dată salvam numărul, să știu să nu mai răspund, dar mă suna de pe alte numere mereu. La un moment dat mi-a zis: “Nu vrei să ieși cu mine? Păi cum e posibil așa ceva? Dar uite, măcar ai putea ca data viitoare când vii la curs, să vii cu fustă scurtă”. Și i-am zis că îmi pare rău, dar nu port fustă scurtă. Și mi-a zis: “Fă rost de una!” În timpul cursului care a urmat s-a uitat la mine și a zis: “N-ai venit cu fustă scurtă, cum ți-am spus!” Erau colegii acolo. Și i-am repetat că nu am fustă scurtă și el a replicat: “Păcat! Tre să-ți văd și eu picioarele alea cumva!” Repet, asta s-a întâmplat de față cu toți colegii. Am intrat în pământ de rușine. La acel curs el a anunțat că cine își face lucrările în timpul anului va pleca în examen de la nota 7. Eram super învățăcel acolo, eu am intrat cu bursă și am mers cu bursă în toți cei patru ani și am fost în primii zece din facultate. M-am dus la examen și aveam de tras un bilet. Pe mine m-a chemat când au ieșit toți din sală și am tras subiectul: faptul social al lui Durkheim. I-am spus ce e faptul social și mi-a zis: “Domnișoară, e un fapt care se petrece, eu am solicitat la curs să știți pe dinanfară cursul cuvânt cu cuvânt, așa cum vi-l dictez eu! Îmi pare rău, nu vă pot trece! Aveți 2!””,  a afirmat Claudia.

Acuzații chiar mai grave vin din partea unei alte femei, Maria. Aceasta povestește cum Pieleanu a ademenit-o la SNSPA sub pretextul unei „petreceri universitare” pentru ca ulterior să îi ridice fusta.

„M-am așezat acolo unde mă voia Marius Pieleanu și i-am fixat pe fiecare-n parte cu privirea. Mă străduiam să le rețin trăsăturile și în același timp mă gândeam cum aș putea să plec fără gesturi brutale, așa încât să nu îi stârnesc. Să nu mă pun în pericol și mai tare. Știam din facultate de la Psihologia adictiei că există un grad al alcoolemiei la care forța fizică a omului crește. Practic coboară inhibițiile și ai curaj cu carul. Simțeam că Marius Pieleanu era în punctul acela. S-a ghemuit pe genunchi în fața mea. Eram îmbrăcată office, cu o helancă lila pe sub costumul cu fustă peste genunchi și aveam o pereche de cizme lungi cu toc, care dispăreau sub tivul fustei. Pieleanu mi-a pus mâna pe tibia piciorului drept și mi-a ridicat fusta deasupra genunchiului. L-am privit în ochi cu toată furia de care sunt capabilă – și sunt! I-am împins mâna, mi-am reașezat fusta la loc și i-am spus “Încetează!” Simțeam că vreau să îi crăp capul. A două oară, același gest. Mi-am așezat din nou fusta peste genunchi. “Am spus încetează!” A dat să încerce și a treia oară și i-am apucat strâns articulația mâinii. “Uități-vă, mă, și voi la ea cât e de demnă!” – a bolborosit Pieleanu evitându-mi privirea. S-a clătinat încercând să se ridice în picioare și a ieșit pe hol să vorbească la telefon”, a povestit Maria.

Ana Birchall susține că a fost hărțuită de Pieleanu în anul 2008

La rândul său, Ana Birchall, fost ministru al justiției, a dezvășuit că fost hărțuită sexual de Pieleanu, în urmă cu 16 ani.

„’Aș vrea să te vizualizez epidermic’, ‘vreau să te fac vedetă’, „ești prea frumoasă ca să fim amici”. Când eu eram hărțuită sexual de sociologul-profesor-star TV-făcător de sondaje Marius Pieleanu în 2008, unde erau marii bărbați de stat să mă apere? De ce, după ce presa a scris atunci despre modul scârbos în care Pieleanu mă agresa, nu a existat nicio investigație de presă, iar marele profesor a continuat să fie chemat în studiourile de televiziune? Când, în același an, 2008, a început una dintre cele mai mizerabile campanii de defăimare și de denigrare cu informații false despre mine, când se spunea că „am apărut în filmulețe erotice cu Mircea Geoană”, unde a fost majoritatea presei, cu atât mai mult cu cât cel care a lansat acea mizerie era coleg de breaslă? Unde au fost cănd toate instanțele de judecată au spus clar că totul a fost o campanie de defăimare si denigrare cu informații false pentru a mă elimina din politică? Unde au fost colegii mei? Unde a fost Mircea Geoană care, deși știa adevărul, ca un laș, a tăcut și, astfel, a permis ca eu să fiu abuzată și insultată public, la nivel național!”, a scris Ana Birchall, pe pagina sa de Facebook.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW