Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, favoriți să intre în turul al doilea la alegerile prezidențiale – Sondaj INSCOP

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 19 septembrie 2024 Etichete: , ,

Mircea Geoană și Marcel Ciolacu sunt principalii favoriți pentru a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit ultimului sondaj INSCOP, publicat joi, 19 septembrie. Nicolae Ciucă este aproape de coada clasamentului, sub Elena Lasconi, Șoșoacă și Simion. 

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (61,8% din total eșantion, eroare 3,76%), 21,4% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS România), iar pentru George Simion (AUR) – 12%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 7,1% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%. Pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar vota 1,9%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.

„În ceea ce privește intenția de vot, observăm doi candidați care își dispută prima poziție – Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, singurii care obțin scoruri de peste 20% și se plasează la o distanță de 5-7 procente de Elena Lasconi. Numărul mare de candidați măsurați înainte de finalizarea procedurilor de strângere a semnăturilor și validarea finală a competitorilor duce la o fragmentare mare a intenției de vot, iar prezența candidaților independenți generează o situație nouă pentru democrația recentă a României în care este posibil ca în turul al doilea să se califice finaliști cu scoruri de sub 25% în turul 1. Din acest motiv, competiția pentru primul tur al alegerilor prezidențiale va fi mult mai disputată decât la alte scrutine prezidențiale”, a explicat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate şi Democraţie. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu / Octav Ganea 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW