Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Elena Lasconi, declarație controversată care i-ar fi vizat pe românii din diaspora: Cel mai simplu lucru este să îți iei un bilet și să pleci / Candidata USR la președinție, criticată

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 septembrie 2024 Etichete:

Candidata USR la președinția României, Elena Lasconi, a făcut miercuri, 18 septembrie, o declarație controversată care i-ar fi vizat pe românii din diaspora. 

„În momentul ăsta eu cred că românii au ce vota. Nu vreau să mă laud. Nu îmi place să mă laud, dar chiar sunt de bună credință, sunt muncitoare, mă înconjor de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să îți iei un bilet și să pleci în altă parte”, a declarat Lasconi la Antena 3 CNN.

Declarația a stârnit reacții rapide, printre care și cea a Ramonei Strugariu, copreședinta partidului REPER, care a publicat o scrisoare deschisă pe Facebook.

„Dragă Elena, îți scriu cu prietenie și amărăciune, în egală măsură. (…) Îți scriu pentru că ți-am citit afirmațiile legate de diaspora, iar eu sunt unul dintre milioanele de oameni care au plecat în diaspora. Biletele acelea de avion, cumpărate cu singurul gând de a-mi salva copilul, au fost cea mai grea decizie din viața mea. Nu m-am simțit trădătoare atunci când am plecat, ci m-am simțit responsabilă pentru viața lui. Ani la rând am resimțit izolarea și dorul de casă ca pe cea mai insuportabilă și nemeritată poliță de plătit pentru această plecare. Nu m-am întors, ani la rând, de frică. Frica viscerală că cel pentru care am fost 100% pregătită să fac și să dau orice, ca să supraviețuiască el, va ajunge mai devreme sau mai târziu într-un spital  din România, locul acela unde mi s-a spus că nu are nicio șansă și că, dacă vreau să îl salvez pe el, atunci trebuie să plec”, a scris Strungariu pe Facebook.

Lasconi și-a nuanțat opinia

Elena Lasconi a revenit cu o clarificare, tot pe Facebook, subliniind că declarația sa a fost greșit înțeleasă.

„Am accentuat faptul că nu-mi trădez țara, cu trimitere la vechii politicieni care au pus interesele de partid și de grup deasupra intereselor românilor. În același interviu, am spus foarte clar că diaspora este formată din oameni care își iubesc țara și că românii care trăiesc în afara granițelor sunt cel mai mare investitor în economia României.

Diaspora reprezintă cea mai importantă comoară a României, este vorba despre români cu expertiză, cu etica muncii și pe care dorul de țară și de cei dragi i-a făcut să iubească și mai mult România”, a scris Elena Lasconi pe Facebook.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW