Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SUA a aprobat vânzarea avioanelor F-35 către România / Cât vom plăti

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 14 septembrie 2024 Etichete: ,

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vineri, 13 septembrie, vânzarea a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, au anunțat Ambasada SUA în România și Ministerul Apărării Naționale (MApN). 

MApN a cerut în urmă cu un aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA.

Programul prevede două achiziții de avioane F-35. În prima fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua – o scadrilă (16 avioane), potrivit unui document transmis atunci conducerii legislativului.

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD.

Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este așteptată până în anul 2031.

Avionul F-35 dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generație, a sistemelor avansate de comunicații și prelucrare a informațiilor, fiind prima platformă aeriană de generația a V-a aflată în producție și disponibilă pentru achiziție, care se preconizează a deveni avionul de generația a V-a standard la nivelul NATO.

Sursa foto: Lockheed Martin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW