Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Vaccinul anti-gripal a ajuns în farmacii. Medic: În septembrie e de preferat să începem vaccinarea cu acei copii care necesită 2 doze, iar populaţia generală în luna octombrie

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 12 septembrie 2024 Etichete: ,

Beatrice Speteanu, farmacist și membru al Asociației Farmaciilor Tradiționale și Practicienilor (AFTAP), a declarat pentru News.ro că vaccinurile anti-gripale sunt deja disponibile în farmacii în două variante, ambele conținând tulpinile de gripă care circulă în acest sezon. Totuși, vaccinul intranazal pentru copii nu a sosit încă, fiind disponibil doar cel injectabil. Vaccinul intranazal este produs anual într-o cantitate limitată. De asemenea, Speteanu a menționat și prețurile vaccinurilor pentru cei care doresc să le achiziționeze direct din farmacie.

„În farmacie deja am primit primele variante de vaccin gripal, cel care este administrat prin injecţie, pentru adulţi şi pentru copii, două variante momentan, cu tulpinile din anul acesta, Vaxigrip şi Influvac. Aşteptăm să vină şi varianta intranazală pentru copii. Reţete şi cereri deja au început să vină, din păcate majoritatea părinţilor încă îl aşteaptă pe cel intranazal care va fi într-o cantitate limitată cum este în fiecare an.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei, a subliniat importanța vaccinării copiilor care fac pentru prima dată vaccinul antigripal, recomandând ca aceștia să fie imunizați în septembrie, având nevoie de două doze pentru a asigura protecția până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru populația generală, vaccinarea este recomandată începând din octombrie, iar rețetele pot fi eliberate deja.

Prețurile vaccinurilor sunt următoarele: Vaxigrip are un preț fix de 68 lei, Influvac costă 64,48 lei, iar vaccinul intranazal pentru copii, Fluenz, va costa aproximativ 124 lei. Totuși, majoritatea copiilor vor beneficia de acesta gratuit, prin compensare integrală.

Vaccinarea se poate efectua acum și în farmacii, datorită farmaciștilor specializați în administrarea vaccinurilor. Acest sistem oferă avantajul de a păstra lanțul de frig intact, evitând riscul deteriorării vaccinului în timpul transportului. Pacienții pot veni cu rețeta și, după un timp de așteptare de 20 de minute pentru a aduce vaccinul la temperatura potrivită, pot fi imunizați direct la farmacie, facilitând astfel procesul.

În România, vaccinul antigripal este gratuit pentru copii între 6 luni și 18 ani, gravide, persoanele cu boli cronice peste 45 de ani și pentru cei peste 65 de ani, indiferent de starea lor de sănătate. Persoanele între 45 și 65 de ani care nu au probleme medicale pot primi vaccinul cu o compensare de 50%. Este recomandat ca vaccinarea să fie făcută acum, înainte de începerea sezonului virozelor, pentru a se evita amânări, mai ales la copii. Dacă sezonul gripal va continua până în martie, poate fi necesară o a doua doză, dar acum este cel mai bun moment pentru imunizare, a subliniat Speteanu.

„Pacientul se prezintă doar cu reţeta compensată sau gratuită în farmacie şi ridică vaccinul. Avantajele pentru reţetele pentru copii sunt că nu necesită nici cardul de sănătate, medicii pediatri de obicei trimit reţetele pdf părinţilor, care vin cu ele în farmacie, le printăm şi astfel este totul mult mai uşor, astfel încât să permită accesul tuturor la vaccinare.

„Pacientul se prezintă doar cu reţeta compensată sau gratuită în farmacie şi ridică vaccinul. Avantajele pentru reţetele pentru copii sunt că nu necesită nici cardul de sănătate, medicii pediatri de obicei trimit reţetele pdf părinţilor, care vin cu ele în farmacie, le printăm şi astfel este totul mult mai uşor, astfel încât să permită accesul tuturor la vaccinare.

Dr. Gindrovel Dumitra a reiterat faptul că, potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății, este esențial ca în septembrie să fie vaccinați copiii care primesc pentru prima dată vaccinul antigripal, pentru a asigura protecția până la sfârșitul lunii octombrie. Populația generală poate opta pentru vaccinare în octombrie, preferabil prin intermediul medicilor de familie.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW