Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Fundația lui Mircea Geoană a început strângerea semnăturilor pentru alegerile prezidențiale

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 10 septembrie 2024

Cu toate că Mircea Geoană nu și-a anunțat oficial candidatura pentru funcția de președinte al României, fundația „Mișcarea România Renaște!”, cea care îl susține în acest demers, a anunțat marți începerea campaniei de strângere a semnăturilor.

„Iarna (n.r. – toamna) aceasta, vom avea de făcut o alegere fundamentală: ce viitor alegem pentru țara noastră? Este o alegere între curajul schimbării profunde a sistemului politic, a modelului economic, a contractului social și al locului României în Europa și în lume sau rămânerea în aceeași băltire a incompetenței, politizării și corupției. Într-o lume plină de pericole și în permanentă transformare, a nu avea curajul schimbării ar reprezenta un risc pentru însăși existența națiunii române. De aceea, Mișcarea România Renaște! susține candidatura independentă a domnului Mircea Geoană la președinția României și anunță startul campaniei de strângere de semnături. Avem nevoie de fiecare dintre dumneavoastră să ne ajutați cu strângerea celor 200.000 de semnături necesare candidaturii domnului Mircea Geoană”, a transmis „Mișcarea România Renaște!”.

Mircea Geoană și-a depus demisia din funcția de secretar general adjunct al NATO la începutul acestei luni și ar urma să își anunțe oficial candidatura la alegerile prezidențiale în zilele următoare. Nu este prima tentativă a fostului senator de Dăbuleni de a ajunge în funcția de șef al statului. În anul 2009, el a candidat din partea PSD, iar în turul al doilea de scrutin a fost susținut și de PNL, dar și de alte partide mai mici.

Cu toate acestea, după ce a fost ridiculizat de către contracandidatul său, Traian Băsescu, în timpul dezbaterii unu la unu, Geoană a pierdut alegerile. Inițial, pe baza rezultatelor unui exit-poll, candidatul PSD de la acel moment și-a proclamat victoria, fapt pentru care de-a lungul anilor și-a atras numeroase ironii.

A fost exclus din PSD și a încercat să își înființeze un nou partid – Partidul Social Democrat Independent – alături de Marian Vanghelie, primarul de atunci al Sectorului 5. Așa-numit proiect politic a eșuat lamentabil, iar cariera politică a lui Geoană părea terminată. Avea să fie apoi numit președinte al Institutului Aspen, o organizație non-guvernamentală finanțată de SUA. De aici, cariera lui Geoană a revenit pe o pantă ascendentă. În iulie 2019, a fost numit în funcția de adjunct al secretarului general al NATO. Ulterior, fostul premier Viorica Dăncilă a dezvăluit că ea a fost care l-a propus pentru această funcție.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW