Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dronă rusească cu explozibili destinată Ucrainei, prăbușită sâmbătă în Letonia

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 septembrie 2024

Două ţări membre NATO au declarat în weekend că drone ruseşti le-au încălcat spaţiul aerian. Cel puţin una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine, în timp ce o alta s-a prăbuşit în estul Letoniei cu o zi înainte, venind din spaţiul aerian al Belarusului.

Letonia a anunţat că dronă rusească care a căzut pe teritoriul său pe 7 septembrie este o dronă kamikaze Shahed echipată cu explozibili. După cădere, focosul dronei nu a explodat, a anunţat luni un general al armatei letone, citat de Reuters.

Încărcătura explozivă a dronei a fost dezactivată după descoperirea aparatului la sol.

Potrivit Ministerului Apărării leton, sistemele armatei au detectat pătrunderea unei drone în spaţiul aerian al Letoniei dinspre Belarus, au monitorizat deplasarea acesteia şi au determinat locul în care aparatul s-a prăbuşit, la zeci de kilometri de graniţa belarusă.

România şi Letonia au anunţat duminică investigarea unor incidente în care drone ruseşti s-au prăbuşit după ce au pătruns în spaţiul aerian al acestor ţări.

Armata a găsit, cu ajutorul Serviciului Român de Informații (SRI), resturi de dronă rusească în apropiere de localitatea Periprava din județul Tulcea, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) luni, 9 septembrie, într-un comunicat de presă.

O dronă a fost reperată deasupra teritoriului României în noaptea de sâmbătă spre duminică. Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au urmărit evoluția acestei drone, însă nu au doborât-o.

CITEȘTE ȘI: Ciolacu minimalizează pericolul dronelor rusești: „Dacă aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW