Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


38 de percheziții efectuate de Poliția de Frontieră pentru destructurarea unei rețele de trafic de migranți / Gruparea ar fi transportat migranți în Italia pentru 1.300 de euro de persoană

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 septembrie 2024 Etichete: , ,

Poliția de Frontieră a informat că, luni, desfășoară 38 de percheziții pentru a desființa o rețea implicată în traficul de migranți. Membrii acestei grupări sunt acuzați că transportau migranți către Italia, percepând pentru fiecare persoană suma de 1.300 de euro.

”Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada ianuarie-iunie 2023, s-a constituit şi a acţionat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranţi ce includea România (ca ţară de tranzit)-Ungaria-Italia, un grup de criminalitate organizată, format din mai mulţi cetăţeni români aflaţi în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate. Aceştia aveau ca scop organizarea şi efectuarea de transporturi frauduloase de migranţi pe ruta menţionată, în schimbul unor sume de bani”, au anunţat poliţiştii de frontieră.

Conform declarațiilor oficialilor Poliției de Frontieră, perchezițiile au loc în județele Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila. Gruparea infracțională organizată funcționa pe un model piramidal, având membri cu roluri specifice pe diferite niveluri. O parte dintre suspecți aveau responsabilitatea de a coordona și menține legătura cu rețelele transfrontaliere de trafic de migranți, primind solicitări pentru transportul ilegal al migranților aflați pe teritoriul României. Aceștia erau preluați din locații situate în zona de vest a țării și transportați ilegal către Italia, la adrese precise, pentru o sumă de 1.300 de euro per migrant, odată ajuns la destinație.

”Pentru realizarea activităţii infracţionale, suspecţii au achiziţionat autoutilitare şi ansambluri de mari dimensiuni pe care le-au pregătit, prin aranjarea unor mărfuri şi modificarea compartimentelor de marfă (amenajarea unor spaţii speciale) care să ofere posibilitatea ascunderii migranţilor transportaţi pentru a nu fi depistaţi în mod facil în eventualitatea unui control. Tot pentru asigurarea transporturilor, membrii grupului au identificat şi racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele, în calitate de şoferi sau antemergători, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 300-500 euro pentru fiecare migrant transportat. Ulterior, după primirea locaţiilor unde erau cazaţi migranţii de către membrii grupărilor transfrontaliere, suspecţii efectuau predarea acestora către şoferii racolaţi şi îmbarcarea în mijloacele de transport”, a mai precizat sursa citată.

Anchetatorii au raportat că au fost efectuate numeroase transporturi de migranți pe traseul România-Ungaria-Slovenia-Italia, dintre care multe au fost interceptate de polițiștii de frontieră. În total, 610 migranți au fost identificați în cadrul a 27 de incidente separate.

În plus, autoritățile din Ungaria au reținut opt migranți în aprilie 2023, în timp ce în Slovenia au fost descoperiți 20 de migranți în martie 2023 și 59 în iunie 2023. În Italia, autoritățile au depistat 28 de migranți în iunie 2023.

”Este de menţionat faptul că ancheta penală aflată în derulare la acest moment, a evidenţiat că membrii grupului infracţional organizat au derulat activităţi de trafic de migranţi şi în intervalul ianuarie – august 2024, prin folosirea aceluiaşi mod de operare, remarcându-se o specializare a suspecţilor în modificarea autovehiculelor de transport cu scopul de a îngreuna depistarea migranţilor. Autorităţile au reuşit însă oprirea unui număr semnificativ de astfel de transporturi, ultimul la data de 29.08.2024 în Punctul de Trecere a Frontierei Borş II, către Ungaria”, au mai transmis poliţiştii de frontieră.

foto: Polițiadefrontieră.ro

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW