Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Zelenski îl demite pe comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuk, după prăbușirea unui avion F-16

By Preda Maria , in Război în Ucraina , at 31 august 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuk, vineri, potrivit unui anunț al Biroului Prezidențial al Ucrainei. Decizia a venit în urma prăbușirii unui avion F-16. 

Mikola Oleșciuk a ocupat funcția de comandant al forțelor aeriene ucrainene din 9 august 2021. Decizia privind demiterea sa a fost anunțată pe site-ul oficial al Biroului Prezidențial.

În discursul său de vineri seară, Zelenski a mulțumit piloților, inginerilor și soldaților ucraineni din grupurile mobile de tragere și unitățile de apărare aeriană.

(Le mulțumesc) tuturor celor care luptă cu adevărat pentru Ucraina – pentru rezultat. Și este, de asemenea, necesar la nivel de comandă. Trebuie să ne întărim. Și trebuie să avem grijă de oameni. Să avem grijă de personal. Să avem grijă de toți soldații noștri”, a spus președintele Ucrainei, fără a detalia motivul demiterii, potrivit Kyiv Independent.

Demiterea lui Oleșciuk a venit la o zi după ce armata ucraineană a confirmat că un avion de vânătoare F-16, livrat recent țării și pilotat de cel mai bun pilot ucrainean, Oleksii Mes, poreclit „Moonfish”, s-a prăbușit în timp ce se apăra împotriva unui atac masiv cu drone și rachete rusești la 26 august. Mes a fost ucis în accident.

Ministerul Apărării din Ucraina a înființat o comisie specială pentru a investiga cauza prăbușirii. Oleșciuk a menționat că Ucraina a primit un raport preliminar din partea SUA, care face acum parte din anchetă.

Un oficial american anonim din domeniul apărării a declarat pentru Reuters că prăbușirea „nu pare a fi rezultatul focului rusesc” și a spus că sunt investigate alte cauze, inclusiv „eroarea pilotului” și „defecțiunea mecanică”.

Oleșciuk a promis să ajungă la fundul prăbușirii și a spus că „nimeni nu a ascuns nimic (sau nu ascunde) nimic (acum)”.

Generalul-locotenent Anatolii Kryvonozhko, comandantul Comandamentului Aerian „Centru”, a fost numit comandant interimar al forțelor aeriene ucrainene, conform sursei citate.

Sursă foto: Foto: Instagram/ zelenskiy_official

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW