Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Șeful AEP refuză să demisioneze, după ce a fost prins că și-a majorat ilegal leafa și diurnele: „Nu este un motiv temeinic”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 august 2024

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat miercuri că nu va demisiona din funcția pe care o deține, în condițiile în care Curtea de Conturi a stabilit că și-a majorat indemnizația și diurnele în mod ilegal.

„Mi-au fost aduse având pe spate cinci semnături ale şefilor direcţiilor respective, Direcţia Juridică, de Resurse Umane, Financiară şi ordinul contrasemnat de către secretarul general al AEP. Făcuseră o interpretare în sensul în care indemnizaţiile demnitarilor erau îngheţate la nivelul anului 2019 iar textul prevedea o normă care zicea: cu condiţia să îşi desfăşoare acelaşi fel de activitate şi aceleaşi condiţii. Secretarul general şi ceilalţi colegi au interpretat în sensul în care eu veneam din altă activitate şi acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului fără să ţină cont de acea îngheţare a salariului minim la nivelul anului 2019. După alte două săptămâni, a solicitat transferul şi i l-am acordat şi după încă o săptămână a înştiinţat Autoritatea Electorală Permanentă că indemnizaţia preşedintelui ar fi fost stabilită interpretând eronat legea, la un cuantum superior, prin ordinul contrasemnat de secretarul general. (…) Nu, nu am de gând să demisionez şi nimeni nu mi-a cerut acest lucru, în afară de dvs. Am înţeles că cel care v-a furnizat informaţia v-ar fi sugerat acelaşi lucru. V-am răspuns la întrebare. Nu consider că acesta ar fi un motiv temeinic, serios, pentru ca cel puţin în această perioadă, să iau în calcul vreo posibilitate de a demisiona şi a lăsa conducerea AEP fără conducător”, a declarat Toni Greblă, la finalul ședinței de Guvern.

Și-a mărit salariul cu 50%

Toni Greblă a încasat, în anul 2023, mai mulți bani decât avea dreptul legal ca președinte al Autorității Electorale Permanente. Curtea de Conturi a descoperit ilegalitatea și i-a cerut să returneze 24.000 de euro, dar și să își reducă salariul și diurnele, arată site-ul de investigații Spoop.ro.

Până la venirea lui Toni Greblă în fruntea AEP, coeficientul de 10.5 s-a înmulțit cu 2.080 de lei. Aplicarea noii formule a crescut salariul brut al președintelui AEP cu 50%. Prin acest Ordin, din prima zi de la instalarea în funcția de președinte, Toni Greblă a beneficiat de un salariu net de 18.427 de lei lunar (n.r. – aproape 3.700 de euro).

Pe lângă salariu, el beneficiază lunar și de o diurnă de deplasare pe care o primesc angajații care nu au domiciliul în București, chiar dacă au locuință de protocol de la RAAPPS și mașină de serviciu cu combustibil decontat.

Peste 80.000 euro din patru pensii speciale

Cumulat, salariu plus diurnă, președintele AEP a declarat venituri nete de peste 260.000 de lei (n.r. – 52.000 euro) în 2023 pentru cele nouă luni de mandat. Aproape 29.000 de lei lunar (aproape 6.000 de euro).

Acestea nu sunt însă nici pe departe singurele venituri ale șefului AEP. El primește patru pensii speciale (magistrat, avocat, parlamentar si revolutionar), care au o valoare totală de peste 400.000 de lei anual (n.r. – peste 80.000 de euro).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW