Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia de Etică a ASE a decis că Mircea Geoană a plagiat doar 43 de rânduri din teza sa de doctorat / Reacția Emiliei Șercan

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 20 august 2024

Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice (ASE) a stabilit că Mircea Geoană a plagiat 43 de rânduri și două tabele în teza sa de doctorat prezentată acum 19 ani. 

„Se constată plagiatul în cadrul tezei de doctorat a ………………., prin însușirea de către acesta și prezentarea drept creație personală, a unui număr de aproximativ 43 de rânduri (325 cuvinte, ceea ce reprezintă 0,36% din teză, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), fără ca autorul tezei de doctorat să fi citat această sursă în textul tezei sau la bibliografia finală, precum și a 2 tabele (3,51% din totalul tabelelor din teză) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), acestea neavând nicio sursă menționată, nici în textul tezei, nici la bibliografia finală”, se arată în hotărârea Comisiei.

PressOne arăta la începutul lunii iulie că Mircea Geoană ar fi copiat cel puțin 78 din cele 279 de pagini ale tezei sale de doctorat folosind metoda „plagiat prin traducere”.

Potrivit jurnalistei Emilia Șercan, acesta ar fi tradus zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de către președinții americani Bill Clinton și George W. Bush și le-a inclus în teza sa de doctorat fără să menționeze sursele originale și fără să le includă în bibliografie. Mai mult, Șercan arăta că 7 tabele din 15 ar fi fost plagiate.

„Comisia de Etică de la ASE l-a spălat pe Mircea Geoană în cazul plagiatului. Cum l-a spălat? Simplu! A apelat la traducători autorizați pentru că profesorii din Comisia de Etică nu știu, probabil, limba engleză și astfel a avut nevoie de traducători. Așa că cele minim 78 de pagini plagiate prin traducere, care reprezentau circa 20% din teză, s-au transformat în 4%. Sistemul mai calcă încă o dată în picioare evidența și mai ales integritatea mediului academic pentru a-și valida omul”, a scris Șercan într-o postare pe Facebook.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW