Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ajutor pentru mamele vulnerabile. Ce valoare au tichetele sociale pe care le vor primi

By Oprea Ioana , in Stirile zilei , at 10 august 2024

Femeile din categorii defavorizate, care au născut după data de 12 aprilie, vor beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei. Programul se desfășoară timp de patru ani, iar banii se acordă o singură dată, pentru fiecare copil, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru mamele vulnerabile, precum și mecanismul de implementare aferent, devin aplicabile odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun al miniștrilor Muncii și respectiv Investițiilor și Proiectelor Europene.

Astfel, femeile din categorii vulnerabile și care au născut începând cu data de 12 aprilie 2024 pot beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei care pot fi folosite pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului.

Programul se desfășoară timp de patru ani, iar tichetul se acordă o singură dată pentru fiecare nou-născut.

Cine poate beneficia de acest sprijin

Ministerul Muncii informează că de acest spriijin pot beneficia mamele care primesc venitul minim de incluziune, mamele cu dizabilități, mamele în situații critice (calamități, violență domestică etc.), mamele fără acte de identitate, mamele minore și mamele cetățeni străini sau apatrizi din zone de conflict.

„Programul este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și are un buget total de 119.239.200 de lei (24 milioane euro). Sprijinul are drept scop achiziționarea de către părinți a unor produse specifice necesare îngrijirii nou-născutului (scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentație pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru mamă și nou-născut”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Cum sunt distribuite tichetele

Potrivit sursei citate, listele cu beneficiari sunt centralizate de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile județene, și sunt transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru efectuarea plății.

Tichetele sunt distribuite de către autoritățile locale, cu un termen de 90 de zile pentru ridicarea acestora.

„În situaţia în care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea mamei în primele 3 luni de la naştere, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal care poate fi tatăl copilului sau altă persoană desemnată să fie reprezentant legal al copilului, în condițiile legii”, mai menționează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW