Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Director de la „Apele Române”, fost consilier PSD, pus sub acuzare de DNA pentru corupție. Prejudiciu de 3 milioane de lei adus statului 

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 6 august 2024

Director tehnic în cadrul Administrația Bazinală de Apă Crișuri, Dorel Dume, fost consilier județean PSD în cadrul CJ Bihor, a fost pus sub acuzare și plasat sub control judiciar de Direcția Națională Anticorupție, după ce instituția pe care o conduce a încheiat mai multe contracte cu firmele pe care le controlează. Prejudiciul este estimat de procurori la aproape 3 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, Dume ar fi înființat și administrat, prin interpuși, mai multe societăți comerciale, cu care Administrația Națională Apele Române și Administrația Bazinală de Apă Crișuri au încheiat mai multe contracte de bunuri și servicii cu o valoare totală de aproape 3 milioane de lei. 

Ulterior, arată DNA, o parte din bani, peste 1 milion de lei, au fost retrași, direct sau prin interpuși, de Dume din conturile deschise de firmele respective la diferite bănci.

„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații între care: să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu să nu desfăşoare niciun fel de activitate de conducere în cadrul A.B.A. Crișuri sau A.N.A.R. Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a transmis DNA.

Firmă deschisă pe numele unui fost vecin

Publicația Bihoreanul a relatat, în noiembrie 2019, cum Dorel Dume, pe atunci și consilier județean PSD, căpușa instituția pe care o conducea prin contracte cu firma SC Gold Deraclean SRL.

El înființase firma pe numele unui fost vecin, Gheorghe Iernea, arăta Bihoreanul. Deși principalul obiect de activitate declarat al firmei era prestarea de „servicii de curăţare a clădirilor (birouri, case şi apartamente, fabrici, magazine, instituţii, alte imobile”, SC Gold Deraclean SRL a ajuns să vândă ABA Crişuri tot felul de bunuri, de la lenjerii de pat, veselă şi tacâmuri până la sisteme audio, televizoare şi materiale de construcţii. În total, a fost vorba despre 98 de contracte, toate încredinţate direct, fără licitaţii ori alte proceduri competitive, în valoare de circa 400.000 lei.

Fostul vecin al lui Dorel Dume a fost căutat de Bihoreanul, acesta negând inițial înțelegerea cu șeful ABA Crișuri, dar apoi a admis-o, spunând că, în schimb, Dume va avea grijă de el, fiindcă nu are pe nimeni.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW