Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Moscova anunță represalii după ce Republica Moldova a expulzat un diplomat rus

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 august 2024 Etichete: , ,

Ministerul rus de Externe a calificat, joi, decizia Republicii Moldova de a expulza un diplomat rus drept un „act ostil” și a promis măsuri de retaliere, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Ministerul rus a considerat această expulzare ca fiind un nou exemplu al „politicii agresiv anti-ruse” a Republicii Moldova. Joi, Republica Moldova a anunțat expulzarea unui diplomat rus și convocarea ambasadorului rus pentru a exprima un protest formal, după ce doi oficiali moldoveni au fost reținuți sub suspiciunea de colaborare cu Rusia. Conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău, decizia a fost luată în urma obținerii unor informații și probe care demonstrează că diplomatul rus desfășura activități incompatibile cu statutul său diplomatic.

Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a fost convocat după ce miercuri, Ion Creangă, șeful Direcției Juridice a Parlamentului de la Chișinău, și un polițist de frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, sub acuzațiile de trădare și complot împotriva Republicii Moldova. Procurorii susțin că cei doi ar fi furnizat informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei, iar aceste fapte ar fi început în anul 2023.

„Foarte straniu că declararea angajatului Ambasadei persona non grata se desfăşoară în perioada când încă nu există dovezi”, a spus ambasadorul rus. El a adăugat că Moscova nu va lăsa fără răspuns decizia Chişinăului. Ambasada Rusiei a respins de asemenea acuzaţiile, catalogând acest caz drept o nouă „tentativă de a intensifica sentimentele antiruse din R. Moldova”.

Ministrul de Externe moldovean Mihai Popșoi a afirmat anterior că, dacă Moscova va continua să acționeze împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova, ar putea avea loc noi expulzări de diplomați ruși din Ambasada de la Chișinău, relatează Deschide.md. Președinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, care urmărește să obțină un nou mandat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, denunță frecvent ingerințele Rusiei. Între timp, opozanții ei acuză guvernul de măsuri represive destinate să le blocheze candidaturile.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW