Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București, convocat la MAE după ce au fost găsite fragmente de dronă rusească pe teritoriul României

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 iulie 2024

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat joi, 25 iunie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), după ce fragmente de dronă de proveniență rusească au fost găsite în județul Tulcea. 

Ministerul Apărării a anunțat joi că a identificat resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, judeţul Tulcea. Aceasta este cea de-a șapte dronă militară care se prăbușește pe teritoriul României de la declanșarea războiului asupra Ucrainei.

„Reprezentantul MAE a transmis protestul ferm al autorităților române și a condamnat atacurile repetate ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora. A reamintit că țintirea obiectivelor civile reprezintă crime de război. A subliniat caracterul iresponsabil al loviturilor militare, inclusiv în imediata proximitate a frontierei României, care pun în pericol securitatea națională. Pe un plan mai larg, a evidențiat responsabilitatea exclusivă care revine Federației Ruse, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, pentru deteriorarea gravă a mediului de securitate la Marea Neagră”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Armata rusă a atacat puternic, pentru a doua noapte la rând, portul ucrainean Ismail, situat pe Dunăre, la doar câteva sute de metri de teritoriul României. Autoritățile române au transmis locuitorilor din zonă mesaje de avertizare Ro-Alert în care îi îndeamnă să se adăpostească.

În acest context, începând cu ora 1:32, două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

Potrivit oficialilor ucraineni, rușii au folosit în atacul de noaptea trecută 38 de drone, dintre care trei au trecut granița cu România. Una dintre acestea a fost găsită de militarii români, care la această oră le caută și pe celelalte două.

„Menţionăm că, în ceea ce priveşte investigaţiile începute ieri, 24 iulie, de către specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua şi astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, menţionează MApN.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW