Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rus acuzat de planuri de destabilizare a Jocurilor Olimpice, a fost arestat la Paris

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 24 iulie 2024

Parchetul din Paris a anunțat marți că un bărbat rus, suspectat de organizarea unor acțiuni care ar putea destabiliza desfășurarea Jocurilor Olimpice, a fost pus sub acuzare și plasat în arest preventiv, potrivit Agerpres.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani, născut în Rusia, a fost arestat duminică și a fost deschisă o anchetă privind posibila transmitere de informații unei puteri străine cu scopul de a stârni ostilități în Franța.

Conform parchetului, au fost descoperite „elemente care sugerează intenţia sa de a organiza evenimente susceptibile ce ar putea antrena o destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice”.

Nu au fost comunicate detalii despre proiectul cetățeanului rus, însă acesta nu a avut drept scop un atac terorist.

Bărbatul a fost inculpat marţi seară și plasat în arest preventiv. Infracțiunile investigate ar putea duce la o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că autoritățile au verificat peste un milion de persoane, inclusiv sportivi, antrenori, jurnaliști, voluntari, agenți de securitate și locuitori din apropierea locurilor de desfășurare a evenimentelor, înainte de Jocuri. Dintre cele 4.360 de persoane cărora li s-a interzis accesul, 880 au fost excluse din cauza suspiciunilor de interferență străină.

„Suntem aici pentru a ne asigura că sportul nu este folosit pentru spionaj, atacuri cibernetice sau pentru a critica şi uneori chiar minţi despre Franţa şi francezi”, a declarat Darmanin.

De asemenea, din cauza invadării Ucrainei, Comitetul Internațional Olimpic a decis că Rusia și Belarus nu vor primi invitații pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Paris.

Toţi sportivii ruşi şi belaruşi care au fost admişi, totuşi, la Jocurile Olimpice vor fi neutri – nu vor purta simboluri naţionale, nu vor putea asculta imnul lor şi nu va exista vreo reprezentare rusă în sporturile de echipă.

Foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW