Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Autostrada Unirii: CNAIR a desemnat câștigătorul licitației pentru Podul de la Ungheni

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 iulie 2024

Firma Ness Proiect din România a fost desemnată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția Podului de la Ungheni, parte a Autostrăzii Unirii. 

Varianta de traseu avizată este formată dintr-un drum de legătură care va asigura conexiunea cu viitoarea Autostradă Târgu Mureș – Iași – Ungheni și care va traversa râul Prut pe două poduri paralele cu lungimea de minim 261,2 m.

Cele două poduri vor avea tablier mixt oțel-beton și grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulație). Durata pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 2 ani, din care: 6 luni perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție a lucrărilor.

Valoarea estimată a contractului este de 156,26 milioane de lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată prin fonduri europene nerambursabile.

De departe cel mai important proiect de infrastructură din istoria României, Autostrada Unirii ar trebui să unească Moldova și Transilvania printr-o conexiune rutieră de mare viteză, la nivelul secolului 21.

Autostrada Unirii este divizată în două tronsoane: Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni (inclusiv pod peste Prut). Prima porțiune, cea care traversează munții, este ceva mai avansată. Incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, secțiunile Leghin – Târgu Neamț și Târgu Mureș – Miercurea Nirajului vor fi, foarte probabil, terminate primele.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW