Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Avertismentul lui Iulian Fota, fost secretar de stat pentru afaceri strategice: „Garanțiile de securitate care alta data erau aproape absolute, astăzi se diluează” 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 iulie 2024

România ar trebui să se pregătească din punct de vedere securitar, în condițiile în care garanțiile de securitate oferite de apartenența la NATO s-au subțiat în ultimii ani, a avertizat Iulian Fota, fost secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministrului Afacerilor Externe. 

„Oficialii români trebuie să înceteze să mai pretindă că România are în continuare cele mai bune garanții de securitate națională”. Garanțiile care altă dată erau aproape absolute, astăzi se diluează. Sunt unul dintre primii experți români, dacă nu chiar primul, care a promovat ideea că România are cei mai buni aliați posibili și cele mai bune garanții de securitate .Eram aliați în același timp cu toate statele UE și occidentale importante, situație istorică complet nouă. Dintre cei trei piloni ai securității naționale, efortul propriu, NATO și centură de protecție ucraino-moldoveană, doi se prezentau foarte bine: eram garantați cu articolul 5 al NATO, o alianța care funcționa bine și beneficiam și de protecția statelor tampon Ucraina și RMD, suveranitatea lor fiind slab amenințată și în nici un caz agresată”, a explicat Fota.

„Asistăm la un proces îngrijorător de diluare a acestor garanții”

Potrivit fostului secretar de stat, România greșește pentru că, în contextul slăbirii garanțiilor externe de securitate, își neglijează apărarea armată.

„Garanțiile de securitate au fost la maximul lor o bună perioada de timp, cam 20 de ani, între 2002 și 2022. Din păcate, din cauza agresivității în creștere a Rusiei și pe fondul unor complicate probleme politice interne ale Occidentului, asistăm la un proces îngrijorător de diluare a acestor garanții. Diluare imputabilă și nouă, atâta timp cât nici efortul nostru național privitor la apărarea armata a României nu este pe măsură gradului ridicat de amenințare”, a subliniat Fota.

„Prezența militară americană este rotationala și nu permanentă”

În același timp, el a ținut să sublinieze faptul că prezența militară americană în România nu este permanentă, așa cum se întâmplă în statele baltice, ceea ce inevitabil reprezintă o vulnerabilitate.

„În plus, în cazul României, când spui că avem cele mai bune garanții de securitate pare că muncă este încheiată iar efortul diplomatic de succes. Ori știm bine că nu este așa și România încă trebuie să se lupte pentru obiective încă neatinse. Prezența militară americană este rotationala și nu permanentă , cum este cazul balticilor și al Poloniei. Acest dezechilibru între partea de nord și cea de sud a frontului împotriva Rusiei nu este încă ameliorat. Statele NATO importante refuză să aducă nave militare în Marea Neagră. Nu în ultimul rând, avem diferențe semnificative de viziune și atitudine asupra relațiilor cu Rusia, ceea ce generează o funcționare greoaie a NATO și a UE. Deci cât timp încă mai avem de alergat după obiective atât de importante, cum să spui că garanțiile sunt cele mai bune?”, a subliniat Iulian Fota.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW