Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Violenţe pe stradă în Leeds, după ce autorităţile au vrut să preia copiii unei familii de români. Reacția MAE – VIDEO

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 iulie 2024 Etichete: , , ,

Un cartier din Leeds a fost scena unor violențe de stradă, unde mai multe persoane, inclusiv români, au vandalizat o mașină de poliție și au incendiat un autobuz. Incidentele au izbucnit în urma încercării statului de a prelua copiii unei familii de români, după ce unul dintre copii a fost spitalizat cu o rană la cap, determinând medicii să informeze autoritățile. MAE a anunțat că un reprezentant al Consulatului General al României la Manchester a sfătuit ferm românii să respecte instrucțiunile autorităților locale, să rămână calmi și să urmeze procedurile legale pentru clarificarea situației copiilor.

În același timp, atașatul pe linia afacerilor interne de la Ambasada României din Londra menține legătura cu omologii săi.

”Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media, şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale, serviciile sociale şi comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetăţeni români implicată în incident, cât şi cu autorităţile locale de poliţie pentru monitorizarea situaţiei. În contextul discuţiilor cu cetăţenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să-şi păstreze calmul şi să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situaţiei minorilor în cauză, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, dispoziţiile instanţei de judecată, în interesul minorilor”, precizează MAE referitor la acest caz.

Până la stabilizarea situației în zona locuită de cetățenii români, consulul general al României la Manchester a colaborat cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis aceleași recomandări către cetățenii români.

Potrivit informațiilor disponibile, situația copiilor nu a fost semnalată anterior consulatului nici de către părinți, care nu au solicitat asistență consulară, nici de către autoritățile locale.

”Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a găsi cele mai bune soluții legale în vederea rezolvării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță,” a declarat MAE.

Presa britanică a relatat că un „incident familial” a provocat revolte în Leeds, unde autobuze au fost atacate, iar o mașină de poliție a fost răsturnată, conform declarațiilor șefului Consiliului Local de vineri.

În cartierul Harehills, vehicule au fost incendiate și pietre au fost aruncate către polițiști. Tom Riordan, șeful consiliului din 2010, a explicat că revoltele au izbucnit după ce un incident care a implicat serviciile sociale și poliția a fost „interpretat greșit” de locuitori, joi.

El a declarat pentru BBC Radio 4: „Lucrurile s-au liniștit. Este calm. Am început deja curățenia în zonă”.

foto: Captură video X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW