Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


A început votul pentru Ursula von der Leyen. Ce șanse are la un nou mandat în fruntea CE

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 iulie 2024 Etichete: , ,

Deputații europeni au început votul privind un posibil al doilea mandat al Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Procedura de vot este confidentială, iar Ursula von der Leyen are nevoie de cel puțin 361 de voturi din totalul de 720 pentru a fi reconfirmată în funcție.

Grupurile centriste, așteptate să o susțină – PPE, S&D și Renew – au în total 401 deputați, însă există speculații că în jur de 10% dintre aceștia ar putea să se abțină sau să voteze împotrivă în cadrul votului secret. Pentru a trece de pragul necesar, ar putea fi crucial sprijinul unor deputați din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care numără 78 de membri, sau al celor 53 de deputați ai Verzilor.

Grupul ECR, care include Frații din Italia ai premierului Giorgia Meloni și conservatorii din Lege și Justiție din Polonia, care au fost la guvernare până anul trecut, nu impune o linie de vot, deputații având libertatea de a decide cum doresc să voteze.

„O mare parte a delegațiilor naționale din Grupul ECR au confirmat că vor vota împotriva Ursulei von der Leyen. Similar cu alegerile precedente pentru președinte al Comisiei, votul în cadrul Grupului ECR va fi liber”, se precizează într-o declarație oficială.

În contrast, Grupul Verzilor și-a exprimat susținerea pentru Ursula von der Leyen. Aceștia au anunțat că o vor sprijini pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW