Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


O fostă deputată PSD, medic ginecolog, numită consul general la Bilbao. Sindicaliștii din MAE cer explicații

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 iulie 2024

Fosta deputată PSD, Bianca-Miruna Grivriliță, de profesie medic ginecolog, a fost numită la în funcția de consul general al României la Bilbao. 

Decizia a provocat nemulțumire în rândul angajaților Ministerului de Externe. Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Sindicatul SCUT solicită explicații despre modul în care fosta deputată, aleasă din partea PSD Timiș, a ajuns într-o funcție atât de înaltă, fără a avea experiență diplomatică.

Mai exact, sindicaliştii îi cer ministrului Luminița Odobescu:

•             Motivarea comisiei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe constituite din secretarii de stat Daniela Grigore-Gîtman, Janina Sitaru, Traian Hristea, secretarul General Lucreţia Tănase şi directorul general Irina-Felicia Marin, pentru propunerea numirii doamnei Bianca-Miruna Gavriliţă în funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României la Bilbao, Regatul Spaniei.

•             Criteriile pe baza cărora doamna Gavriluţă a fost selectată dintre cele 6 persoane care au candidat pentru ocuparea acestui post în cadrul procedurii declanşate de MAE la 1 martie 2024, conform anunţului publicat în pagina Ministerului Afacerilor Externe (link), criterii ce nu au putut fi îndeplinite, cel puţin în aceeaşi măsură, de candidaţii cu statut de personal diplomatic şi consular de carieră.

•             Cum se promovează respectarea prevederilor Statutului Corpului Diplomatic şi Consular al României, respectiv condiţia de a nu face parte din partide politice, conform art. 17 alin. (1) lit.g)?

Bogdan Hossu: „O sfidare grosolană la adresa tuturor profesioniştilor”

„Înţelegem respectarea legii în litera şi spiritul ei, în sensul neimplicării politicului! Or, apartenenţa doamnei Gavriluţă la formaţiunea politică din care a demisionat «cu o săptămână înainte», după cum chiar domnia sa declară public în interviu, demonstrează indubitabil politizarea domeniului consular şi o sfidare grosolană la adresa tuturor profesioniştilor de carieră din instituţia pe care o conduceţi şi care încă se doreşte a fi de elită. Această numire, fără precedent, reprezintă o umilire publică la adresa profesioniştilor din diplomaţie, profesionişti care şi-au clădit cariere în decursul timpului, cu restricţii, studii solide şi programe de formare continuă, examene şi concursuri multiple”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Cartel Alfa şi semnat de preşedintele Bogdan Hossu.

Bianca-Miruna Grivriliță nu cunoaște limba spaniolă și probabil cu atât mai puțin limba bască.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW