Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Apele Române: Restricții în 290 de localități din cauza secetei

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 17 iulie 2024

Administraţia Naţională Apele Române a transmis miercuri că furnizarea apei este restricţionată în 290 de localităţi, cele mai afectate localități sunt în județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Iași și Vrancea.

Administraţia Naţională Apele Române anunță că se continuă stocarea apei în cele 40 de lacuri de acumulare principale, cu scopul de a menține nivelul acestora în jur de 77%, comparativ cu nivelul actual de 80%.

„Continuăm să stocăm apa în principalele 40 de lacuri de acumulare astfel încât acesta să fie în jurul valorii de 77% (faţă de cât este în prezent de 80%). Ne concentrăm eforturile în direcţia optimizării volumelor de apă astfel apa de băut să ajungă la toţi beneficiarii care se alimentează din sursele de apă de suprafaţă. Monitorizăm atât modul de alocare a resurselor de apă, cât şi aplicarea Planurilor de restricţii fiind în continuare 290 de localităţi în sistem centralizat unde apa este furnizată cu restricţii şi alte 239 fântâni secate, cele mai afectate localităţi fiind cele din judeţele Botoşani, Vaslui, Neamţ, Iaşi şi Vrancea”, a transmis Administraţia Naţională Apele Române.

Administraţia Naţională Apele Române a subliniat că găsirea celor mai bune soluții pentru împărțirea judicioasă și rațională a apei va depinde de colaborarea eficientă între instituții, inclusiv schimbul de date.

Prioritatea absolută este asigurarea resurselor de apă pentru populație. La nivel local și național, se va menține un dialog constant între utilizatorii de apă, în special serviciile de utilități de apă și canalizare, energie, agricultură și industrie.

 Ghid de economisire a apei

– Verificarea periodică a instalaţiei de apă din locuinţă, a vaselor de toaletă şi a oricăror altor mijloace de consum apă astfel încât să fie în stare bună de funcţionare, iar dacă se constată defecţiuni să fie reparate în regim de urgenţă;

– Folosirea raţională a apei la baie şi bucătărie fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat (fără a face operaţiuni de spălare);

– Folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă (ex: prin picurare);

– Refolosirea apei în care se spală legumele şi fructele pentru udarea plantelor;

– Întreţinerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară pentru evitarea golirii şi reumplerii acestora;

– Montarea economizoarelor de apă la robinete;

– Utilizarea maşinilor de spălat (rufe şi vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă;

– Folosirea/înmagazinarea apei din precipitaţii;

– Adâncirea/denisiparea fântânilor/forajelor.

Foto: Pixabay

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW