Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu l-a urecheat pe Predoiu pe tema OUG privind testarea antidrog: A pus căruța înaintea cailor / Ministrul de Interne se apără

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 11 iulie 2024

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, 11 iulie, după ce premierul Marcel Ciolacu l-a urecheat pe tema OUG privind testarea antidrog, că reprezentanții Institutului Național de Medicină Legală (INML) îl asiguraseră că, din vară, analizele toxicologice vor fi gata în 3 până la 7 zile.

Guvernul a modificat în ședința de joi, 11 iulie, controversata OUG 84, conform căreia șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest și cer analize de sânge la INML rămân fără permis până la primirea rezultatelor. Astfel, conform noii ordonanțe, șoferii care ies pozitiv la testarea pentru alcool sau droguri și cei care refuză testarea își vor primi permisul înapoi în cel mult 72 de ore, dacă analizele de sânge nu sunt gata în acest interval.

„Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog. Doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență de azi.

Sper că domnul ministru Predoiu și-a învățat lecția și, în viitor, nu va mai pune căruța înaintea cailor! Domnul ministru va ieși la briefing și va explica românilor modificările operate”, a spus Ciolacu înaintea ședinței de Guvern.

Predoiu se apără

„Vizavi de reproșul premierului, pe care l-ați văzut cu toții, faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanță a început în toamna anului trecut (…) în scris, dar și verbal, prin reprezentanții INML, Ministerul Afacerilor Interne a fost informat că pot efectua din această vară analize toxicologice în termeni rezonabili de 3 până la 7 zile”, a zis ministrul de Interne.

Predoiu a mai precizat că România a scos din folosință testele antidrog produse în China, care dădeau erori, și folosește teste antidrog de tip Drager, utilizate de polițiștii din statele membre ale Uniunii Europene

„În ultimele 12 luni, în urma stabilirii acestor priorități, Poliția Română a lansat în jur de 1.000 de operațiuni importante antidrog. 

Am scos DrugTestele de proveniență China. Folosim Drager, folosite și de polițiștii statelor membre UE. Reprezintă un vârf de tehnologie. Nu există mai bine. În același timp, am dublat capacitatea de testare”, a adăugat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW