Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis anunță negocieri cu SUA pentru compensarea sistemului PATRIOR acordat pentru Ucraina

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 iulie 2024

Aflat la Washington DC pentru Summit-ul NATO, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat dorința ca România să primească un sistem PATRIOT pentru a-l înlocui pe cel acordat Ucrainei. 

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât, la finalul lunii trecute, acordarea pentru Ucraina a unui sistem de apărare Patriot, o armă aproape vitală pentru ca țara vecină să reziste ofensivei Armatei ruse.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Condiția trecută în hotărârea CSAT a fost ca România să primească la schimb o armă de același tip sau echivalentă. Singura sursă de proveniență este SUA, de unde președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că există negocieri în acest sens.

„Pretenţia noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate gen Patriot să fim compensaţi rezonabil. Aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja s-au obţinut primele progrese. (…) Se negociază şi dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat, dar pentru a compensa absenţa sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o mai bună supraveghere a spaţiului naţional. Noi facem toate aceste lucruri, sprijinim Ucraina, donăm Patriot, ajutăm Moldova (n.r. – Republica Moldova) pentru că putem şi pentru că noi considerăm că aşa este corect. (..) România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească un ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia să exporte securitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW