Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ELCEN va construi o nouă unitate termică în cadrul CTE Sud

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 iulie 2024

ELCEN a depus cererea de finanțare pentru construirea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul CTE București Sud.

Investiția are o putere nominală de cca. 275 MWe și 214 MWt.

„Demersurile inițiale au vizat ca proiectul de la CET București Sud să fie depus pentru finanțare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual și nu în cadrul unui apel de proiecte, ținând cont de faptul că puterea nominală a unității noi, stabilite prin studiul de fezabilitate inițial, era de aprox. 600 MWe. În urma unei analize aprofundate, raportate la condițiile actuale de pe piața de energie termică și electrică, precum și la noile ținte energetice și climatice europene și naționale, a rezultat o soluție tehnică optimă de echipare a noii surse de energie: de cca. 275 MWe”, a transmis ELCEN.

Prin realizarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență în CET București Sud, spus reprezentanții ELCEN, se va produce în cogenerare energia termică furnizată consumatorilor arondați sursei și energia electrică tranzacționată pe piețele de energie electrică din România.

ELCEN a mai depus, în data de 30 mai, două cereri de finanțare pentru alte două proiecte de centrale noi în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare.

Prima vizează eficientizarea activității din CTE Grozăvești prin implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență, investiție cu o putere nominală de 32,5MWe și 41 Mwt.
Cea de-a două urmărește implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoarele termice, în CTE Progresu, investiție cu o putere nominală de 74,2 MWe și 72,8 MWt.

Tabloul termoficării în București

Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.

Rețeaua de transport a energiei termice din București are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.

Ce au făcut Nicușor Dan și Gabriela Firea pentru termoficare

Așa cum Mainnews.ro a arătat la începutul acestui an într-un amplu material pe acest subiect, atât Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, cât și actualul edil, Nicușor Dan, au promis investiții masive pentru înlocuirea unor porțiuni de magistrală principală.

Potrivit unui răspuns oficial transmis de Primăria Capitalei la solicitarea noastră, în perioada iulie 2016 – octombrie 2020, ce se suprapune cu mandatul de primar al Gabrielei Firea, în București au fost înlocuite segmente de conductă ce totalizează doar 70,2 km. Principala cauză a acestui rezultat este legată de faptul că, deși exista o finanțare europeană pentru înlocuirea a 212 km de conductă principală, administrația Firea nu a putut să o acceseze. Motivul? Radet, compania municipală care administra rețeaua, a intrat în faliment pentru că municipalitatea nu a achitat subvenția.

Ulterior, a fost înființată o nouă companie, Termoenergetica, iar municipalitatea, la finele anului 2020, imediat după ce Nicușor Dan a preluat fotoliul de primar, a reușit să încheie cu Comisia Europeană contractul pentru finanțare. Noua administrație nu a reușit nici ea să se miște prea repede și a încheiat contractele pentru proiectarea și execuția lucrărilor abia la finele anului 2022. Între timp, municipalitatea a încheiat contracte ceva mai mici cu compania municipală Energetica Servicii și cu constructori privați, iar rezultatele s-au văzut.

Potrivit datelor puse la dispoziție de PMB, în anul 2021, primul cu Nicușor Dan la cârmă, municipalitatea a reușit să înlocuiască 28,16 km din rețeaua primară, iar în 2022 au fost înlocuiți 29,063 km. Cel mai bun an pentru Nicușor Dan a fost 2023, atunci când au început lucrări și în cadrul contractelor finanțate de UE, cu 50,075 km. Adică un total de 107,2 km.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW