Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis participă la summit-ul NATO de la Washington. Va solicita atenție sporită pentru Flancul Estic și Marea Neagră

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 9 iulie 2024

Preşedintele Klaus Iohannis participă de marţi, 9 iulie, până joi, 11 iulie, la reuniunea şefilor de stat şi de Guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Washington. Summitul din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înfiinţarea NATO.

În cadrul summitului, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestuia, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Totodată, liderii aliaţi vor agrea asupra întăririi şi a modernizării pe mai departe a posturii de descurajare şi apărare colective.

Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific, precum şi un eveniment aniversar.

De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului şi o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina.

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru liderii NATO

„Preşedintele României va evidenţia, în sesiunile de lucru, importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective, în baza Articolului 5.

În acest sens, va susţine deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi va solicita acordarea unei atenţii sporite Flancului Estic şi Mării Negre, regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică.

Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe forţe, capabilităţi şi aranjamente de comandă şi control robuste şi eficiente, capabile să răspundă tuturor ameninţărilor”, informează Administraţia Prezidenţială.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW