Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu îi invită pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor: Țopăiala afectează încrederea

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 28 iunie, înaintea ședinței de Guvern, că îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. 

Liderii PSD și cei ai PNL nu au ajuns încă la un consens asupra datelor de desfășurare a alegerilor prezidențiale. La doar trei luni distanță de când conducerile celor două partide au hotărât devansarea scrutinului în luna septembrie până pe 15 septembrie, PNL nu mai este de acord cu această idee. Liberalii, dezavantajați de un asemenea scenariu, spun că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin, în condițiile în care o candidatură comună PSD-PNL nu mai este de actualitate.

„Acest guvern nu este al coaliţiei sau al vreunui partid, este Guvernul României. Toţi cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriaşă de a asigura stabilitatea acestei ţări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ţi respecţi angajamentele. Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfăşurarea alegerilor, este vorba de încredere. Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi din punctul meu de vedere trebuie să înceteze”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a explicat că vineri era ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale la 15 septembrie.

„Astăzi, practic, ieşim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova H.G.-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a mai spus liderul PSD.

Ciolacu atacă: Onoarea nu poate fi doar pe panouri

Marcel Ciolacu a lansat joi, 27 iunie, primul atac dur la adresa liderului PNL, Nicolae Ciucă, cu care a fost într-un parteneriat politic în ultimii trei ani, spunând că „onoarea nu poate fi doar pe panouri”, cu referire la campania de imagine a șefului PNL.

Ciolacu a adăugat că PNL vrea să schimbe regulile jocului, critică pentru liberalii care vor să modifice data alegerilor prezidențiale.

Într-un reel postat pe Facebook, Nicolae Ciucă spune că nu înțelege reacția acestuia și susține că, atunci când vine vorba de alegerile prezidențiale, „trebuie să rămânem în prevederile legale și în termenele legale”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW