Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fostul ministru elvețian Alain Berset preia conducerea Consiliului Europei

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 26 iunie 2024 Etichete: ,

Fostul ministru al guvernului elvețian Alain Berset a fost ales în funcția de secretar general al Consiliului Europei de către adunarea parlamentară a organizației.

Alain Berset a obținut cele mai multe voturi în al doilea tur de scrutin desfășurat marți la Strasbourg. El va fi primul elvețian care va deține această funcție atunci când își va prelua atribuțiile în septembrie.

El a primit 114 voturi în urma celui de-al doilea tur de scrutin de la Strasbourg, Franța, anunțat de președintele Adunării Parlamentare, Theodoros Rousopoulos. Ceilalți candidați, estonianul Indrek Saar și belgianul Didier Reynders, au primit 85 și, respectiv, 46 de voturi. În total, au fost primite 245 de buletine de vot valabile.

Într-un scurt discurs rostit în fața parlamentului, Berset a mulțumit Elveției pentru sprijinul său. De asemenea, el a subliniat importanța democrației, a drepturilor omului și a statului de drept.

Berset a fost ales cel de-al 15-lea Secretar General al Consiliului Europei. Marija Pejcinovic Buric din Croația va rămâne Secretar General al Consiliului Europei până la preluarea mandatului de către Berset la 18 septembrie.

În calitate de secretar general, Berset va conduce Secretariatul Consiliului Europei, care, potrivit Departamentului Federal Elvețian pentru Afaceri Externe (DFAE), are aproximativ 1 800 de angajați. El va colabora îndeaproape cu diferitele instituții ale Consiliului Europei, cum ar fi Comitetul de Miniștri, Adunarea Parlamentară și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit DFAE, el va fi, de asemenea, responsabil de bugetul Consiliului Europei, care se ridică la aproape 625 de milioane de euro în 2024. El își va asuma, de asemenea, un rol reprezentativ în raport cu alte instituții.

Sursă foto: X / Luzerner Zeitung

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW