Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 iunie 2024 Etichete: , , ,

Un focar de tuberculoză a fost depistat la o grădiniţă privată din județul Iași, iar reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie și ai Direcției de Sănătate Publică efectuează o anchetă epidemiologică, potrivit news.ro.

Joi seară, reprezentanții Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași au anunțat că au identificat un focar de tuberculoză la o grădiniță privată din Iași. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar împreună cu Direcția de Sănătate Publică Iași, personalul Dispensarului TBC depune toate eforturile pentru a localiza și a controla focarul de infecție.

Tuberculoza este o boală contagioasă care se răspândește pe cale aeriană, prin picăturile eliberate în aer de o persoană bolnavă în timpul tusei, mai ales în spațiile închise sau prost ventilate.

Pentru a preveni infecția, este esențial ca orice persoană care prezintă simptome respiratorii, cum ar fi tusea, secrețiile nazale sau strănutul, să poarte o mască de protecție în prezența altor persoane, mai ales a copiilor. De asemenea, este recomandat să se consulte un medic pneumolog și să se efectueze investigații medicale imediat ce apar aceste simptome. Igiena mâinilor și a spațiilor, ventilarea frecventă a încăperilor și evitarea aglomerației sunt măsuri cruciale pentru reducerea riscului de infecție.

”Este important să precizăm ca tuberculoza este şi, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România şi în judeţul Iaşi iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său şi având în componenţă Dispensarul TBC, rămâne singura unitate care are metodele şi pregătirea pentru a lupta cu această patologie”, a arătat sursa citată.

Medicii au adăugat că educaţia sanitară este foarte importantă pentru prevenirea unor astfel de situaţii: vaccinarea BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive

”Cazurile de tuberculoză apărute în unităţi de învăţământ reprezintă o urgenţă şi o prioritate în rigurozitatea anchetei epidemiologice şi fac parte din diligenţele pe care le face Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, prin prerogativele sale, experienţa şi pregătirea colegilor medici pneumologi”, au mai transmis reprezentanţii spitalului.

Presa locală a relatat că un copil şi un adult de la o grădiniţă privată din comuna Rediu au fost diagnosticaţi cu tuberculoză.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW