Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Europa Liberă: 10.000 de buletine de vot de la locale s-au evaporat la numărătoarea din București

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2024

Aproape 10.000 de buletine de vot distribuite bucureștenilor nu se mai regăsesc în rezultatele finale ale alegerilor, arată o analiză a Europa Liberă, în baza proceselor verbale oficiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP). 

În București, numărul buletinelor care au fost înmânate alegătorilor, dar nu au mai ajuns în urne, doar pentru alegerile locale se ridică la un total de 9.562, conform datelor agregate de Europa Liberă și puse la dispoziție de Biroul Electoral Central la data de 13 iunie, ora 16:00.

Conform sursei citate, la alegerile pentru consiliile locale lipsesc din totalul general 2.753 de voturi. Cele mai multe, 899, în Sectorul 3. Secția cu cea mai mare diferență între numărul de alegători și cel al voturilor din urnă sau anulate este la secția 565, de la Școala nr. 200. Este vorba de 568 de voturi.

În cazul alegerilor pentru funcția de primar de sector, din toate secțiile din București lipsesc 2.340 de voturi. Cele mai multe, tot din Sectorul 3, și tot de la secția amenajată în Școala nr. 200. E vorba de 752 de voturi. Și din voturile date de bucureșteni pentru primarul general lipsesc voturi. Mai exact – 2.197.

Din nou, cele mai multe sunt lipsă tot în Sectorul 3, tot de la secția 565. Pe locul al doilea este Sectorul 2, cu 534 de voturi lipsă, cele mai multe de la secția 195, de la Liceul Constantin Brâncuși – 143.

La alegerile locale din 2020, în Capitală, din toate secțiile au lipsit 725 de voturi.

Biroul Electoral Constineşti propune anularea alegerilor

Membrii Biroului Electoral Costineşti au propus, în unanimitate, anularea scrutinului din localitate, după ce nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa candidatului pentru funcţia de primar care a câştigat, deşi voturile au fost numărate de mai multe ori, relatează News.ro.

La Costineşti a avut loc, marţi, cea de-a cincea numărare a voturilor. În prima fază, câştigător a fost Dumitru Jeanu de la PSD, actualul primar, la o diferenţă de un singur vot faţă de contracandidatul său, Gheorghe Mechenici, de la PNL. După renumărarea buletinelor, candidatul liberal avea mai multe voturi, dar decizia a fost contestată de adversarul său politic.

De asemenea, o altă numărătoare a voturilor a arătat că este egalitate între cei doi candidaţi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW