Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proteste la Paris împotriva victoriei extremei drepte în alegerile europene

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 iunie 2024 Etichete: , , ,

Câteva sute de persoane s-au adunat în Place de la République, la Paris, pentru a protesta împotriva victoriei largi a Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) la alegerile europene, care acum se află într-o poziție puternică pentru alegerile legislative convocate de președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

Manifestanții au scandat lozinci împotriva RN – ”Tinerii fac ceva pe Frontul Național (FN, predecesorul RN)!” – și împotriva stângii – ”Suntem toți copiii (Fâșiei) Gaza!”, ”Noi vrem unitatea stângii!” sau ”Pétain, întoarce-te, ți-au uitat câinii!”.

Aceștia au fluturat steaguri ale ecologiștilor, Sindicatului studențesc UNEF, Partidului Socialist (PS), La France insoumise (LFI) și ale Palestinei, adunându-se în piață în jurul orei locale 22:30 (23:30, ora României), după ce Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului francez.

Un grup a urcat pe statuia emblematică din mijlocul pieței, folosind un megafon, în timp ce mai multe persoane strigau sloganuri antifasciste precum ”Siamo tutti antifascisti” (”Suntem toți antifasciști”, în italiană) sau ”La jeunesse emmerde le Front national” (”Tinerii fac ceva pe Frontul Național”).

Alții au lansat apeluri pentru un ”front popular” împotriva RN, care a obținut un scor record în alegerile europene de duminică, de 31,47% conform rezultatelor provizorii ale Ministerului francez de Interne.

Manifestanților, printre care se afla capul de listă EELV (ecologist) Marie Toussaint, li s-a alăturat o delegație importantă LFI, care se adunase inițial în apropiere pentru seara electorală a formațiunii. Capul de listă Manon Aubry și președinta grupului deputaților Mathilde Panot au participat la manifestație.

Deputatul LFI Sébastien Delogu a îndemnat mulțimea ”să hărțuiască partidele politice pe rețele de socializare pentru a cere uniunea populată acum” în vederea viitoarelor alegeri.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW